Sponseret af: Topdanmark Forsikring A/S

Automatisk brandslukning reddede mit landbrug fra flammerne

Midt i den knastørre høst i 2018, opstod en brand i motorrummet på Peter Christiansens spritnye Massey Ferguson mejetærsker. Heldigvis forhindrede en automatik brandsikring, at det værst tænkelige skulle ske.

Midt i den knastørre høst i 2018, opstod en brand i motorrummet på Peter Christiansens spritnye Massey Ferguson mejetærsker. Heldigvis forhindrede en automatik brandsikring, at det værst tænkelige skulle ske.

En brandvarm turbo, kornstøv og en utrolig varm sommer; det var en kombination, der i sommeren 2018 forårsagede en brand i motorrummet på Peter Christiansens nyerhvervede mejetærsker på landbruget lidt uden for Nordborg på Als. Heldigvis havde Peter Christiansen fået installeret et automatisk brandslukningsanlæg - også kaldet punktsikring - som forhindrede flammerne i deres hærgen.

”Jeg var faktisk meget skeptisk, da jeg hørte om den automatiske brandslukning til at begynde med. Jeg tænkte, at det var noget pjat, da min assurandør fra Topdanmark fortalte mig om den, fordi jeg havde haft mejetærsker i 30 år, og der var aldrig sket noget. Men den skepsis blev da hurtigt gjort til skamme. Jeg tør slet ikke tænke på det kaos, jeg ville have stået i foruden,” fortæller Peter Christiansen.

En helt almindelig dag - næsten

Lørdag den 4. august 2018 begyndte som en helt normal dag, hvor Peter Christiansen startede med at passe grisene på gården. Men pludselig fik han et opkald fra en medarbejder og driftslederen, der høstede hvede i den spritnye Massey Ferguson 9380 mejetærsker.

”Jeg fik at vide, at mejetærskeren var gået i brand, og at punktsikringen havde udløst sig. Branden var slukket, men der var dalet nogle gnister ned på stubmarken, som de var bange for ville brede sig. Jeg skyndte mig alt, hvad jeg kunne derud. Jeg var meget urolig og jeg vidste godt, at det var rigtig farligt, fordi det var så tørt. Derfor fik vi også lynhurtigt fat i brandvæsenet,” fortæller Peter Christiansen.

Driftslederen, der havde kørt mejetærskeren, havde ikke opdaget noget før, maskinen pludselig gik i stå. Det var først da han gik ud, at han kunne han konstatere, at punktsikringen havde slukket en brand omkring turboen.

”Det ekstremt tørre og varme vejr gjorde, at hvedehalmen blev til støv, der var ligeså fint som mel. Det blev liggende på den varme turbo, som så antændte det,” forklarer Peter Christiansen.

Tilbage på bare få dage

Da brandvæsenet havde slukket de truende gnister på stubmarken, blev mejetærskeren kørt hjem på gården, hvor det lokale værksted hurtigt kom til undsætning.

”De kom lynhurtigt og det var virkelig god service. Jeg ringede også til min forsikring, og dagen efter fik jeg besøg af en taksator, der gjorde skaden op. Og så kontaktede jeg også Dania Brandteknik, som er dem, der havde monteret min punktsikring. Jeg turde nemlig ikke køre uden, den var monteret igen,” siger Peter Christiansen og fortsætter:

”Alting blev fiksede på få dage, og det er virkelig en stor fordel, når man står midt i høsten. Ellers skulle vi måske have haft fat i en erstatningsmaskine, og det kan altså tage lang tid. Jeg er rigtig godt tilfreds med forløbet.”

Beder man Peter Christiansen, sætte et par ord på de skader, der kunne være sket, hvis han ikke havde haft punktsikring, bliver han straks meget alvorlig.”Vi taler om en potentiel udbrænding af en helt ny mejetærsker til flere millioner kroner, et kæmpe driftstab og muligvis meget store ødelagte arealer. Det havde været ganske forfærdeligt. Alt det er altså blevet begrænset til lidt småreparationer,” siger en lettet Peter Christiansen.

Bliv kontaktet af en konsulent fra Top Danmark A/S.

Her kommer tekst om ditten.

”Det sker jo aldrig for os”

For Peter Christiansen kom skaden som en stor overraskelse.

”Man kan nemt fristes til at tænke, ’det sker aldrig for mig’. Men jeg vil gerne benytte lejligheden til at anbefale alle andre også at få monteret punktsikring. Det er simpelthen et must, og det er altså kæmpestore summer og en masse besvær, det drejer sig om, hvis det går galt,” siger Peter Christiansen og bliver suppleret af sin assurandør, Knud Olaf Thams:

”Som assurandør kan det være udfordrende at forklare landmændene, hvorfor de skal have monteret en punktsikring. Man ved som kunde ikke, hvilken forskel den kan gøre, hvis ikke man har oplevet det selv. Det plejer dog at hjælpe, når jeg fortæller, at vi ikke har nogen selvrisiko på denne type skader, hvis man har en punktsikring monteret,” siger han.

Udover sin punktsikring, tager Peter Christiansen også en række andre erfaringer med sig til dette års høst:

”I år har vi besluttet, at vi også vil have vand med i marken for en sikkerheds skyld. Og så vil vi bestræbe os på at gøre maskinen endnu mere ren for støv. Vi gjorde det allerede hver dag, men nu skal vi måske til at gøre det flere gange om dagen. Der kan nemlig ligge alverdens skidt nede i alle de små revner. Og så har jeg hentet 112-appen, så brandvæsnet nemt kan finde os ude på marken, hvis det skulle gå galt igen. Det er også et vigtigt redskab, som jeg kan anbefale andre,” konstaterer han med et smil på læben.

Læs mere på https://www.topdanmark.dk/landbrug/

Hvordan fungerer punktsikring?

Punktsikring er et enkelt og effektivt brandslukningssystem, som består af en beholder under tryk og en specialfremstillet detektorslange. Slangen monteres omkring hele motoren, og når den udsættes for varme og strålingsenergi fra en brand, brister slangen og dermed udløses brandslukningspulveret og branden slukkes nøjagtig, hvor den er startet - inden for meget kort tid.

Prisen for et punktsikringsanlæg er cirka 10.000 – 15.000 kr. afhængig størrelsen.

Bliv parat til høsten

Alene i sommeren 2018 havde Topdanmark mere end 80 sager, hvor mejetærskere brød i brand, og spørger man markedsudvikler i Topdanmark, Svend-Anker Worm, hvorfor punktsikring til landbrugsmaskiner er en god idé, er der ingen tvivl:

”Punktsikring kan forhindre nogle enormt store skader, som kan have endnu større konsekvenser for både landmandens maskiner, drift og de omkringliggende arealer. Langt de fleste landbrugsmaskiner med punktsikring kan høste videre efter en mindre reparation, hvis punktsikringen har været udløst,” fortæller Svend-Anker Worm, som også har en række andre gode råd, hvis det bliver en varm og tør sommer:

  • Husk altid at have vand og pulverslukker med i marken
  • Hold maskinen ren, især omkring motoren hvor de fleste brande opstår
  • Stop maskinen hver anden time og gå en runde om den – tjek især lejerne

Topdanmark Forsikring A/S

Borupvang 4
2750 Ballerup