Sponseret af: SEGES

”Vi vil skabe den arbejdsplads, vi gerne selv ville være på”

Hos Susanne og Anders Just ved Snedsted i Thy er der organiserede arbejdstider med aftalte morgen- og eftermiddagsvagter, arbejde hver tredje weekend og stor fleksibilitet, hvis de ansatte har brug for en fridag. Det har de valgt, så de kan tilbyde den arbejdsplads, de også gerne selv ville være på.

Fra køkkenvinduet kan de kigge direkte ned i kviestalden, og fra stuen kan de næsten spejde deres anden ejendom, hvor malkekøerne går. For ægteparret Susanne og Anders Just gør det dog ikke så meget, at de har det hele tæt på. De arbejder side om side i produktionen og er begge ejere af virksomheden, som de købte i 2017. Her driver de en mælkeproduktion med 220 køer og 200 hektar jord.

Organiserede arbejdstider med plads til ugentlig fridag

På mange måder kan arbejde og fritid nemt flyde sammen, når man som Just-parret både passer køer, kører traktor og ordner økonomi – og samtidig skal få en familie med to små børn på 2 og 4 år til at hænge sammen. Men for virksomhedens ansatte er der en klar organisering af arbejdstiderne. Den ene uge har de morgenvagten fra 4-12, og den modsatte uge arbejder de 8-18. De har arbejdsweekend hver tredje weekend, og så har bedriftens to elever en ugentlig fridag på en hverdag, mens fodermesteren har en fridag hver anden uge.

- Han synes ikke, at han har brug for så meget fri, fortæller Anders Just om deres nye, hårdtarbejdende fodermester. De er dog begge bevidste om, at det langt fra er alle, der vil arbejde solen sort.

- Man skal være indstillet på, at de fleste vil have 37-40 timer, fastslår Susanne Just. Netop af den grund har de organiseret arbejdstiderne, så der er plads til et fritidsliv.

- Når man møder tidligt og har fri til middag, kan man sove et par timer og stadig være frisk til, når andre har fri fra arbejde, forklarer Anders Just.

- Og i den sene uge kan man godt lave noget om aftenen, da man først skal møde klokken 8, tilføjer Susanne Just.

Sådan er arbejdstiderne hos Susanne og Anders Just

  • Arbejdstiderne skifter hver anden uge. Den ene uge arbejder de 4-12. Den næste uge arbejder de 8-18
  • Arbejdsweekend hver tredje weekend, hvor de arbejder fra 4-8 og igen fra 15:15-18 med en pause midt på dagen
  • Eleverne har en ugentlig fridag på en hverdag, mens fodermesteren har fri på en hverdag hver anden uge
  • Susanne og Anders Just arbejder selv to ud af tre weekender, hvor Anders typisk tager morgenmalkningen, mens Susanne tager eftermiddagsmalkningen sammen med en medarbejder.

Arbejdstider og fleksibilitet skal gå hånd i hånd

For Susanne og Anders Just har det været vigtigt at skabe en arbejdsplads, hvor arbejdstid og fleksibilitet går hånd i hånd. Derfor kan medarbejderne også næsten altid få fri, hvis de har brug for det.

- Jeg tror ikke, vi har sagt nej endnu – så bytter vi bare deres fridag til en anden dag, fortæller Susanne Just og tilføjer:

- Vi er meget fleksible, da vi gerne vil skabe den arbejdsplads, som vi selv gerne ville være på.

Med en alder godt under gennemsnittet i dansk landbrug er det heller ikke svært for de to unge landmænd på 30 og 29 år at huske, hvordan det var, da de selv var ansatte.- Jeg har prøvet at passe køer om morgenen og så have fri fire timer midt på dagen og så passe køer igen om eftermiddagen, men man kan bare ingenting de fire timer, husker Anders Just og tilføjer:

Gode råd

  • Husk, at ikke alle vil arbejde 60 timer om ugen. De fleste foretrækker 37 timer
  • Vær fleksibel med arbejdstiderne – det nytter ikke noget, at medarbejderne både skal møde tidligt og tage eftermiddagsmalkningen
  • Undgå, at medarbejderne har fri midt på dagen, for den pause kan ikke bruges til noget
  • Sørg for, at alle medarbejdere kan udføre alle opgaver, så I kan dække hinanden af og er fleksible
  • Tænk på, hvilken arbejdsdag du selv gerne ville have, hvis du var ansat
  • Giv ansvar fra dig.

Alle skal kunne løse alle opgaver

Hver tredje weekend holder Susanne og Anders helt fri fra produktionen. Selvfølgelig må medarbejderne ringe og spørge, og Anders kan også sagtens finde på at gå en tur i stalden, men som udgangspunkt holder de fri.

- Man skal ikke kimse ad det at vise sine medarbejdere, at man godt tør lade dem tage ansvaret. Det er ret vigtigt, for de kan 10 gange mere, end de selv tror, pointerer Susanne Just og tilføjer, at hos dem har de fokus på, at alle kan udføre alle opgaver. På den måde kan de dække hinanden af og bytte vagter mellem sig, så de får en større fleksibilitet.

- Som udgangspunkt er der ingen opgaver, vi er for fine til, og der er heller ikke en opgave, der er for svær til nogen, fastslår hun og tilføjer, at det er med til at få arbejdsdagen til at gå op, så der altid er opgaver til alle.

SEGES

Agro Food Park 15
8200 Århus N