Nordsjællands Landboforening vil med i Bæredygtigt Landbrug

Nordsjællands Herdis Dam har som den første landboformand en ansøgning om medlemskab liggende hos Bæredygtigt Landbrug. Flere ventes dog at følge efter.

Nordsjællands Landboforening vil med i Bæredygtigt Landbrug bekræfter foreningens formand, Herdis Dam.

Det sker efter, at Effektivt Landbrug i fredags fik nys om historien.

- Det er korrekt. Vi har henvendt os til Bæredygtigt Landbrug, fordi Nordsjællands Landboforening ønsker at blive medlem af foreningen, siger Herdis Dam, der forventer, aftalen falder på plads i indeværende uge.

Udmeldingen fra Nordsjælland kommer helt bag på Landbrug & Fødevares formand, Niels Jørgen Pedersen.

- Jeg er dybt forundret. De planer har jeg intet hørt til, før Effektivt Landbrug fortalte mig det og ønskede en kommentar. Nu vil jeg have et møde med Nordsjællands Landboforenings bestyrelse, siger Niels Jørgen Pedersen.

Formanden fik nyheden præsenteret i går eftermiddag under et bestyrelsesmøde i Landbrug & Fødevarer, da Effektivt Landbrug bad om en kommentar til sagen.

Han ønsker ikke at kommentere, om han tror, at Nordsjællands Landboforenings indmeldelse i Bæredygtigt Landbrug vil skabe splid i landbruget.

Indirekte kritik
Herdis Dam erkender dog, at der i landboforeningens flirten med Bæredygtigt Landbrug ligger en indirekte kritik af Landbrug & Fødevarers strategi.

- For os er det dog ikke et enten eller. Det er et både og. Men vi ønsker blot også at støtte Bæredygtigt Landbrug i arbejdet på de områder, hvor vi synes, de gør det rigtigt godt i forhold til vore medlemmer i primærlandbruget.

- Og det er blandt andet ved at fremføre landmændenes mening i det offentlige rum, forklarer Herdis Dam.

Flere henvendelser
Ifølge Bæredygtigt Landbrugs direktør, Vagn Lundsteen, har foreningen fået flere henvendelser fra landboforeninger, der ønsker at støtte op om foreningen.

- Disse henvendelser er resultatet af, at mange landmænd føler sig frustrerede og trådt over tæerne af nogle af de politiske meldinger, der udgår fra Axelborg. Det er, hvad man fortæller mig, siger Vagn Lundsteen.

Han vurderer, at et fælles forum, hvor landboforeninger, Bæredygtigt Landbrug og en række producentforeninger kan koordinere den politiske indsats i et vist omfang, er under opsejling her i foråret.

 
 

Læs også