Frilægger øger kapaciteten i kartoflerne

KARTOFLER: Vraa Maskinstation har i samarbejde med Grimme Skandinavien kørt med en frilægger sammen med kartoffeloptageren. Det kan øge kapaciteten med cirka 60 procent.

Normalt bruger man en frilægger, når der skal tages spise- og læggekartofler op, som gerne skal ligge oven på jorden et stykke tid for at tørre, så kvaliteten bliver så god som muligt.

Vraa Maskinstation og Grimme Skandinavien har nu i samarbejde afprøvet teknikken i melkartofler med en Grimme RL 3000 frilægger med frontmonteret aftopper og Vraa Maskinstations optager.

Frilæggeren frilægger, som navnet også antyder, fire rækker og lægger kartoflerne derfra over mellem to andre rækker, så optageren kan samle seks rækker op på én gang.

- Det forøger kapaciteten med 60 procent, så vi kan tage cirka 1,3 hektar op i timen. Alt efter hvor stort udbyttet er, er det omkring 800 tønder i timen på den måde, siger sælger Per Rasmussen fra Grimme Skandinavien.

Han vurderer, at det er et forholdsvist billigt sæt at køre med en optager og en frilægger, når kapaciteten forøges så meget, som forsøgene har vist.

- For maskinstationen er det en fordel af have en frilægger sammen med en optager, fordi man på den måde er mere fleksibel, siger indehaver Søren Ulrik Sørensen fra maskinstationen.

De kører i år med en ny to-rækket Grimme 170/60 optager, og testede Grimmes frilægger, da de kørte hos Palle Joest Andersen, Hjørring.

Læs også