Mejetærsker med svømmehud mellem baghjulene

FLYDER: Vestjysk landmand har en tre kvadratmeter stor jernplade til at forhindre spor i marken efter høst, hvis marken bliver blød.

Endnu har Kresten Hansen i Bramming kun gjort sin New Holland CX 8090 mejetærsker køreklar til kornmarker, der kan bære en mejetærsker. Men forbliver himlens porte åbne i længere tid, kan han hurtig gøre sin maskine »flydeklar«.

Sætter han sine bælteenheder foran på mejetærskeren, kan han trække maskinen gennem det meste. Tilbage er der så et problem med baghjulene, der nemt laver spor.

- Jeg vil gerne kunne høste helt uden at lave spor i marken. Også selv om marken er blød, siger Kresten Hansen og viser den store stålplade på to gange halvanden meter, han har fået konstrueret til mejetærskeren.

Bælter  
- Når korntanken er fyldt vejer maskinen jo langt over 25 ton, og det sætter sine spor på de lave arealer, vi har heromkring, forklarer Kresten Hansen om sin bedrift, hvor han endnu kun har høstet rapsen.

Allerede for seks år siden indkøbte Kresten Hansen et sæt bælter til sin daværende mejetærsker.

- Vi havde en meget besværlig høst, og jeg fik sættet skaffet hjem gennem New Holland. Der er tale om stålbælter med gummiklodser af hård gummi, så vi kan ikke køre ret stærkt på landevejen med dem.

Indtil 2006 fik jeg ikke brug for bælterne. Men det år var jeg i Gjøl ved Aalborg med maskinen og høstede 100 hektar deroppe.

- Så det er jo ikke så tit, jeg har brugt bælterne, konstaterer Kresten Hansen.

Glider i stubben  
Da Kresten Hansen sidste år fik sin nye New Holland CX 8090 mejetærsker, begyndte han at eksperimentere med en slags slæbesko, der kunne bære maskinens bagende oppe i blødt terræn.

- Når jeg har bælterne foran, er det baghjulene, der er problemet. Bælterne har en utrolig stor trædeflade, og kan sagtens trække den tre kvadratmeter store slæbesko. Det er utroligt, så lidt modstand det giver, når pladen glider hen over stubben, selv når maskinen hviler på den, erfarede Kresten Hansen.

Den store bæreplade er hængslet i et kraftigt beslag foran på mejetærskerens bagaksel. Ved hjælp af to hydrauliske cylindre trykker pladen mod jorden og hjælper således mejetærskerens styrehjul med at bære lasten og forhindrer først og fremmest hjulene i at lave dybe spor.

Vejer 800-900 kilo
Siden sidste år har Kresten Hansen fået den store plade forstærket og ændret den forreste kant med en skrå angrebsflade i en vinkel, så den ikke kan skubbe jord foran sig.

- Men jeg sætter den naturligvis først på, hvis det bliver nødvendigt, siger han om pladen, der lige netop udfylder pladsen mellem hjulene uden at hjulene kan nå at røre pladen under fuldt udsving, viser han.

Pladen er fremstillet at såkaldt Hardex-stål i 12 millimeter godstykkelse og vejer mellen 800 og 900 kilo.

- Det vejer jo alt sammen, så derfor skal den ikke på, før jeg har brug for den.

Kresten Hansens mejetærsker er i forvejen monteret med ekstra brede dæk både for og bag.

100 hektar vårbyg
Kresten Hansen kunne indtil for et par år siden også kalde sig svineproducent, idet han havde en større sobesætning og syv ansatte.

- Det var ved at blive for meget, så jeg er glad for at nøjes med jorden samt et halvtidsjob. Samlet dyrker jeg nu 230 hektar inklusive det forpagtede areal og kører altså lidt ud og høster for andre, der har brug for en maskine på bælter.

Indtil nu har Kresten Hansen kun høstet sin raps, som han ikke var imponeret af.

- Vi har klægjorde og nogle lette lavbundsarealer her, og det har ikke lige været det bedste år for os i år. Det bliver det heller ikke med vårbyggen, som jeg har 100 hektar med. Faktisk går jeg og venter på at kunne sprøjte vårbyggen, som har en del grønskud. Men det er der ikke engang vejr til, siger den vestjyske landmand.

Fortsætter regnen, og bliver markerne bløde, er han imidlertid bedre forberedt end de fleste.

Læs også