Bundløse marker

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Høstarbejdet er bestemt ikke overstået. Aalborg-området fik flere ekstreme regnskyl i august. Det mærkes nu med bundløse marker, hvor man stadig høster på fuld kraft.

Høsten er ikke slut – slet ikke. Mandag og tirsdag blev der høstet for fulde sejl omkring Aalborg. Flere regner ikke med at blive færdige i denne omgang med godt vejr. Jorden er simpelthen for våd.

- Det er hverken et kapacitetsproblem eller høstvejret, for vi startede på hveden allerede den 5. august. Men marken er bundløs. På lerjorden er det som at køre i modellervoks. På den lave jord står der blank vand. Vi er kørt fast flere gange, men har endnu kunnet redde os selv op. I dag (tirsdag, red.) har vi opgivet tre marker på den høje lerjord, fortæller Jens H. Pedersen, der høster på nogle lave arealer tæt ved Limfjorden.

- Vi kan godt holde humøret. Vi har jo selv valgt at være her. Men det er alligevel irriterende, når de begynder at skrive i landbrugsbladene, at høsten er helt ovre. Men det må de om. Det er sket så tit, at vi sidder hernede på det lave og knokler for at høste og så skriver aviserne, at nu er høsten ovre, siger Jens H. Pedersen, med det smil og den ro, der er en rigtig bonde værdig.

- Det er ikke sent på året at høste, men det er sent i forhold til, at kornet var modent den 10. august, og siden da har det været vanskeligt at høste på grund af vejret, siger planteavlskonsulent Poul Olesen, LandboNord.

- Den første del af høsten gav superkorn – den sidste del giver foderkorn. Alt der bliver høstet efter den 10. august, hvor vi fik det første ekstreme regnvejr er foderkorn, siger planteavlskonsulent Torben Hansen, Hobro-Aalborg Landboforening, der fortæller om landmænd, der har pløjet halvdelen af marken, mens kornet stadig står på den anden halvdel. Marken er simpelthen for våd at køre på over det hele.

Læs også