Lene Gade Hovmøller om bæredygtighed:

- Et projekts bæredygtig er betegnende for den ledelseskraft, som ansøgeren besidder. Så ansøgerens forandringsparathed og mindset vægter vi utroligt meget og lige så meget som økonomien i et projekt, siger landbrugsdirektør i Vækstfonden, Lene Gade Hovmøller. Foto: Morten Ipsen.

Der er mange landmænd, som frygter at få en masse ekstra omkostninger på bæredygtighed, som går ud over bundlinjen, og der er grønne græsrodsorganisationer og andre, som vil have skåret ned på kødproduktionen. Hvorfor er bæredygtighed alligevel, set med Vækstfondens øjne, fremtidens konkurrenceparameter?

- Man skal se det som nogle potentialer og muligheder for, at vi også i Danmark kan beholde vores markedsposition ude i den globale verden. Det er en rigtig stor fordel, når vi skal ud at sælge vores varer i den store verden, at vi er bæredygtige. Det er dér hele udviklingen kører hen. Det bliver drevet af forbrugertrenden, men bæredygtighed handler jo også om, at vi efterlader jord og produktion til den næste generation i uforandret eller i bedre stand end det, vi selv har overtaget det i.

- Når noget er bæredygtigt, så vil det vedblive med at være bæredygtigt. Og det er dér, vi skal hen, hvis vi vil have et vedblivende, dansk landbrug. Derfor skal vi betragte det her med bæredygtighed som et kæmpepotentiale i kraft af, at der er kommet så meget større fokus på det. Det er noget, vi skal udnytte som en indtjeningsmulighed.

Hvordan vægter bæredygtighed og jeres pejlemærker for ansvarlighed, samfundsafkast og innovationskraft i forhold til rentabiliteten, når I kreditvurderer en ansøgning?

- Det er klart, at et projekt skal være rentabelt, for at vi kan støtte det. Men for hvert enkelt investeringsprojekt og nyetablering er vi inde og kigge rigtigt meget på, om de her pejlemærker kan holdes i hævd. Også fordi, at de her pejlemærker hænger sammen med landbrugerens ledelseskraft. Om han eller hun er open minded for, hvad der sker omkring sig. Om de er forandringsparate. Et projekts bæredygtig er betegnende for den ledelseskraft, som ansøgeren besidder. Så ansøgerens forandringsparathed og mindset vægter vi utroligt meget og lige så meget som økonomien i et projekt.

Hvis en ansøger skærer bæredygtighed fra i sin tænkning, kan Vækstfonden så have tiltro til, at landmanden kan holde en sort bundlinje vedblivende?

- For at lykkes med sin virksomhed, så - tror vi på - skal man have et mindset for at gå i en bæredygtig retning. Det er utroligt vigtigt, at man er forandringsparat som landmand eller direktør på en landbrugsvirksomhed, ligesom det gælder for alle andre brancher. Og at man er orienteret om, hvad der sker omkring sig, så man kan agere bedst for at skabe de bedste muligheder for sin virksomhed. Og lige nu, hvor forandringsvindene blæser - ja nærmest stormer - er det rigtigt vigtigt, at man er klar til at træffe de dispositioner, der gavner ens virksomhed bedst muligt.

Læs også