Kæmpe potentiale for datadeling i svinesektoren

Flere og flere svineproducenter begynder at kunne se en fordel både for sig selv og for en samlet branche ved at dele data.

Af Nicolai Fog Hansen, Product Portfolio Manager, Seges

Når jeg ser, hvordan svineproducenter arbejder i hverdagen, kommer jeg indimellem til at tænke på cykelryttere. Ikke fordi jeg har set svineproducenter gå veltrænede og svedende rundt i stramt tøj, men fordi arbejdet med de helt små detaljer er ret ens for de to grupper.

Mange svineproducenter er i mine øjne helt vildt dygtige til at nørde på den gode måde med alle parametre i produktionen, og der er ikke meget, der bliver overladt til tilfældighederne.

Indtastning af foderrecepter og -kurver, kontrol af vejeceller, udvejning og opmærkning af grise, registrering af medicinforbrug og ventilationsstyring er bare nogle af de mange ting på listen, producenterne bruger masser af tid på. 

Potentiale

Helt så godt står det i mine øjne ikke altid til, når vi kigger på økonomistyringen af virksomheden og ikke mindst i forhold til at udnytte de mange digitale muligheder, der findes.

Og det er ærgerligt, for her er rigtig meget at hente. En oplagt fordel er, at du som landmand har en gladere bankrådgiver, når du viser, at du ikke blot har styr på produktionstallene, men også økonomien. Og jo bedre, der er styr på den del, jo større frihed får du.

For dig selv i hverdagen er der også masser af fordele at hente, når du bruger de digitale hjælpere. Produkter som Dashboard og eOverblik giver dig dugfriske data om din virksomhed og dermed mulighed for hurtigt at reagere, hvis noget går i den forkerte retning. Samtidig får du bedre overblik og mere tid til noget af det, du synes, er sjovest at lave.  

Vilje tilstede

Og heldigvis oplever vi lige nu en positiv stemning i forhold til at bruge alle de data, der er tilgængelige på svineområdet. Vi er ved at flytte os fra at have data spredt ud på mange programmer, der ikke taler sammen, til i højere grad at samle dem.

Vi mærker en vilje til at ville dele, og flere og flere svineproducenter begynder at kunne se en fordel både for sig selv og for en samlet branche ved at dele data.

Og jo flere, der deler data, jo større udbytte får landmanden. I branchen taler vi ofte om at flytte fokus fra kilo til kroner, og her ligger et af de gode eksempler på mulighederne – det kræver nemlig et solidt datagrundlag at regne på kroner.

Afgørende

Vi skal ikke vente for længe. Det er vigtigt, at vi deler, samarbejder og stepper op, så vi ikke bliver overhalet af de spanske gigantkoncerner, der ejer hele værdikæden og kan presse omkostningerne meget langt ned.

Lige nu får vi ikke den maksimale værdi ud af den samlede mængde data, men jeg synes, at vi er godt på vej, og at lysten til samarbejde vokser. Og det glæder mig – det er nemlig altafgørende for at forbedre indtjeningen i svinesektoren og for at kunne stå distancen på verdensmarkedet.

Læs også