Kendt holstein-besætning udstiller igen

På Tøvestensgaarden ved Slagelse gør man en indsats for at videreføre interessen for at udstille på dyrskue til både medarbejderne og familiens børn.

Det emmer af familiær hygge, da LandbrugØst en mandag formiddag kommer på besøg på Tøvestensgaarden ved Hejninge nær Slagelse. Alle gårdens folk drikker nemlig formiddagskaffe sammen hver dag klokken 10.

Anledningen til besøget er, at Familien Andersen sammen med de ansatte igen i år udstiller udvalgte dyr fra stedets kendte holstein-besætning på Roskilde Dyrskue. Besætningen tæller 340 årskøer – plus hundyropdræt.

Det er 43-årige Michael Andersen, der står som ejer af Tøvestensgaarden, som han driver i et tæt samarbejde med sin bror, 41-årige Karsten Andersen. Deres far, Lars Andersen på 70, deltager også i det daglige arbejde på bedriften.

Desuden er to af Karsten og Michael Andersens søskende faste weekendafløsere på den vestsjællandske bedrift.

Udstillet hvert år siden 1982

Tøvestensgaarden har i over 40 år – hvert år siden 1982, hvor Lars Andersen var ejer af bedriften – udstillet på Roskilde Dyrskue.

- Min interesse for at udstille på dyrskue fik jeg, da jeg som ung arbejdede flere steder, hvor man udstillede. Og den interesse har næste generation her på stedet heldigvis også. Det med at interessere sig for dyrene er nemlig noget, vi prøver at lege ind i børnene i vores familie, siger Lars Andersen, der har otte børnebørn tæt på.

- Når vi bliver ved med at udstille år efter år, er det fordi, det er vigtigt at bakke op om dyrskuet, da der jo efterhånden kun er ganske få besætninger tilbage her øst for Storebælt. Jeg føler også en forpligtelse til at være med på Roskilde Dyrskue, fordi det er et vigtigt ansigt for landbruget udadtil, siger Michael Andersen.

Familiens opbakning er vigtig

- Det koster jo både penge og tid at udstille, så det kræver, at familien bakker op om det, ellers kan det ikke lade sig gøre. Vi vil også gerne gøre vores medarbejdere interesserede i at udstille på dyrskue. Det giver nogle gode faglige snakke i det daglige, tilføjer han.

- I år satser vi på at udstille seks-syv køer og ti-tolv kvier og kalve. Vi prøver at have nogle køer med i forskellige aldre – gerne fra en god familie med et godt eksteriør, som vi avler på, supplerer broderen, Karsten Andersen, der står for valget af tyre i det daglige.

- Vi bruger fortrinsvis tyre fra Viking og AI Total. Vores mål er at få stærkt byggede køer, fordi de holder længere, påpeger Karsten Andersen.

Udstiller mor og datter

Blandt de dyr fra den vestsjællandske gård, der skal udstilles i år, er den fire og et halvt år gamle 3. kalvs ko Cashi nummer 4299 efter tyren VH Cassidy. Koen har ydet 14.049 kg EKM de seneste 12 måneder. På dyrskuet får hun følgeskab af datteren Cool Cash, der er efter tyren Sidekick.

Det bliver en af Tøvestensgaardens medarbejdere, Mie Hansen, der skal præsentere Cashi nummer 4299 på Roskilde Dyrskue.

- Jeg gik med den samme ko på dyrskuet sidste år, og jeg er meget opsat på at gøre det bedst muligt, for det fortjener den her ko, siger Mie Hansen.

Kviekalven Cool Cash skal på dyrskuet præsenteres af Victor Lund, der er elev på bedriften.

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs mere om Roskilde Dyrskue

Roskilde Dyrskue finder sted fra fredag den 31. maj til søndag den 2. juni 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til foredrag og workshops.

Læs mere her

Læs også

Roskilde Dyrskue

Roskilde Dyrskue finder sted fra fredag den 31. maj til søndag den 2. juni 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til foredrag og workshops.

Dyk ned alle vores 29 artikler om Roskilde Dyrskue

Første arbejdsdag for Pöttinger-profil

Pöttinger har ansat Martin G. Paulsen som salgsansvarlig for Pöttinger i Danmark.

Ny Spearhead-armklipper på dyrskue

En spritny Spearhead-armklipper havde Danmarkspremiere på Roskilde Dyrskue.

Matchmaking-event for virksomheder og lærlinge

HEG, Metalindustriens Uddannelser og Dansk Maskinhandlerforening holdt et matchmaking-event på Roskilde Dyrskue med fokus på at hjælpe virksomheder med at finde lærlinge.

Dansk landbrug skal undgå at blive politisk kastebold

Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, fastslog i sin dyrskuetale i Roskilde, at erhvervet bør forsøge »den store og langsigtede aftale«. - Jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget, pointerede han.

Søren Søndergaard: - Lige nu er den grønne trepart vores bedste mulighed for at værne om landbrugserhvervet

Landbrug & Fødevarers formand fastslog i sin dyrskuetale i Roskilde, at erhvervet bør forsøge »den store og langsigtede aftale«. - Jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget. Jeg kan ikke garantere, at det lykkes. Men vi skal give det et reelt forsøg, pointerede han.

Matchmaking-event for virksomheder og lærlinge

Fredag den 31. maj afholdt HEG, Metalindustriens Uddannelser og Dansk Maskinhandlerforening et matchmaking-event på Roskilde Dyrskue med fokus på at hjælpe virksomheder med at finde lærlinge.

Ny Spearhead-armklipper på dyrskue

En spritny Spearhead-armklipper har Danmarkspremiere på Roskilde Dyrskue i denne weekend.

Første arbejdsdag for Pöttinger-profil

Pöttinger har pr. 1. juni ansat Martin G. Paulsen som salgsansvarlig for Pöttinger i Danmark.

Dyrskueformand får debut på talerstolen

59-årige Villads Sørensen blev i efteråret valgt som ny formand for Roskilde Dyrskue, og han får således debut på talerstolen til den officielle åbning fredag den 31. maj.

Imponerende besøgstal

Med 113.763 gæster var der i 2023 besøgsrekord på Roskilde Dyrskue, der de seneste 10 skuer har haft et gennemsnit på knap 93.000.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 91 artikler om Dyrskuer 2024

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.

676 dyr stiller til bedømmelse: - Kødkvæg er nærmest helt eksploderet

Antallet af kødkvæg er i år steget med hele 20 procent i forhold til sidste år. 164 dyr stiller til bedømmelse, mens der også er fremgang blandt fårene, mens malkekvæg og heste holder niveauet fra sidste år.

De kommer til Hjørring: Udstillerliste

En lang række maskin- og produktudstillere er igen i år klar på Hjørring Dyrskue.

Debutant i ringen er kommet på Hjørring Dyrskue siden barnsben

Det er kun hans tredje dyrskue som udstiller, og første gang i ringen i Hjørring. Alligevel kender han skuet som sin egen bukselomme og glæder sig til at vise tre kvier frem af racen Dansk Korthorn.

Bredt maskinprogram vises frem i Hjørring

LTA Landteknik-Andersen har specialiseret sig i import og salg af sliddele til landbrugsmaskiner samt import og eneforhandling af Opall markredskaber og S-S Enginering drænspulere. Et bredt udsnit af programmet vil kunne ses på Hjørring Dyrskue, hvor firmaet er blandt de faste udstillere.

Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens er dommer på dyrskuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Kim kæmpede sig tilbage efter »mange bump på vejen«: - Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen. Nu er han klar til at udstille sine køer på Landsskuet.