Udsigt til kæmpehandler: Handler i 150 millioner kroners-klassen

Landbrugsjord er i høj kurs, og det kan ses på priserne, der er godt på vej opad, fortæller landbrugsmægler Berg Risager fra Nybolig Landbrug Berg Risager.

Berg Risager fortæller, at der er udsigt til flere store handler af bedrifter i starten af 2023. Arkivfoto: Morten Ipsen Også i Vest- og Nordjylland, hvor prislejet typisk har været på det halve, er priserne stigende. Det skyldes blandt andet en stigende interesse for jorde, hvor der kan placeres solcelleanlæg. Arkivfoto: Anne Wolfenberg

Der skal arbejdes med tingene. Det gælder ikke kun i primærproduktionen og i fødevareklyngen, men det gælder også, hvis man er ejendomsmægler med særligt fokus på landbrug. Det fortæller ejendomsmægler Berg Risager.

- Lige nu har vi en ekspansion af priserne, der er for opadgående. Der skal arbejdes med tingene, men heldigvis har vi en del, som har en egenkapital, som svarer til det, de ønsker at købe. Og det er jo ikke så galt, siger ejendomsmægler Berg Risager, Nybolig Landbrug, til Effektivt Landbrug og fortsætter:

- Men jeg kan jo godt frygte, når vi kommer et halvt år længere frem, hvor folk har brugt en del af deres egenkapital, at vi så får en mere stagnerende køberinteresse, siger han.

Stigende priser vestpå

Han fortæller, at priserne på de dyreste jorde, typisk i Sydsjælland og på Lolland-Falster, fortsat ligger i lejet mellem 300.000 og 350.000 kroner pr. hektar.

Men også i Vest- og Nordjylland, hvor prislejet typisk har været på det halve, er priserne stigende. Det skyldes blandt andet en stigende interesse for jorde, hvor der kan placeres solcelleanlæg.

- Der har vi nogle jordpriser på omkring 250-300.000 kr. per hektar, eller mere. Og det smitter jo også nedad. Men det er jo svært at få 250.000 kr. pr. hektar jord, hvis man også skal have en stor bygning med en stor produktion, siger Berg Risager.

Pæn interesse for kvægbrug

Men det er muligt at foretage store køb, især hvis man har egenkapitalen til det, eller en investorgruppe bag sig, fortæller ejendomsmægleren.

I øjeblikket har vi gang i nogle store kvægejendomme. hvor der også i princippet er biogasanlæg på, og det har skabt en voldsom interesse.

Berg Risager, ejendomsmægler, Nybolig Landbrug

- I øjeblikket har vi gang i nogle store kvægejendomme. hvor der også i princippet er biogasanlæg på, og det har skabt en voldsom interesse. Men det ligger jo i et prisniveau, at det ikke er alle, der kan købe. Man skal have egenkapital eller en investorgruppe bag sig. Men den er jo meget positiv i øjeblikket, siger Berg Risager.

Hvor længe tror du, det her kan fortsætte?

- Så lang tid, at investorerne stadig har øjnene for landbrug, og det tror jeg ikke holder op. Fordi vi har jo stor interesse for udlandet, både Tyskland og jeg har snakket med svenske og norske købere her på messen også, tilføjer han.

Store handler på vej

I 2023 kan der, om alt går vel, blive skrevet slutsedler på endnu større ejendomshandler i landbruget, afslører Berg Risager.

- Nu skal jeg ikke stå og oplyse alt, men vi har et par store ejendomme, som vi har gang i nu. Det er i størrelse af 150 millioner kroner eller mere. Dem forventer jeg, at vi måske kan få afsluttet først i det næste år. Men når det er selskaber, så er det jo ikke noget, man lige gør fra den ene dag til den anden, siger han.

- Selve processen fra, at vi har lavet købsaftalen til vi har fået gennemgået alle papirerne. der går der typisk en måned i hvert fald, inden alt er på plads. Men vi synes det er spændende, fortæller han.

Nybolig Landbrug Berg Risager, der har kontor i Vodskov i Nordjylland, har siden 1988 formidlet alle former for landbrug og totalrådgivning i forbindelse med handel af landbrugsejendomme. 

Læs også