Legeplads skal fortælle herregårdshistorie

Til sommer skal der være helt nye oplevelsesmuligheder for alle legebørn – og voksne – på Gammel Estrup, når en ny herregårdslegeplads lanceres.

En ny legeplads placeres i herregårdshaven ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, og bliver gratis tilgængelig for alle døgnet rundt, når man kommer ad det offentlige stisystem.

I en pressemeddelelse lyder det, at det ikke er en helt traditionel legeplads, som skal se dagens lys på Gammel Estrup, men at den er et helt unikt lege- og oplevelsesområde, hvor både børn og voksne kan blive klogere på herregårdens spændende historie:

- Herregårdslegepladsen skal fungere som en børnevenlig introduktion til et besøg på selve herregården. Hele legepladsområdet skal indeholde tydelige referencer til herregårdsanlægget med volde og broer og det karakteristiske ottekantede tårn, hvis grundform er klassisk for renæssanceherregårde, mens det flade tag er helt unikt for Gammel Estrup, forklarer museumsdirektør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Kasper Steenfeldt Tipsmark.

- Hele legepladsområdet skal indeholde tydelige referencer til herregårdsanlægget med volde og broer og det karakteristiske ottekantede tårn, hvis grundform er klassisk for renæssanceherregårde, mens det flade tag er helt unikt for Gammel Estrup

Kasper Steenfeldt Tipsmark, museumsdirektør

Han fortæller yderligere, at man gennem legen bliver introduceret for historien.

- Der etableres klatrebaner fra tårnet, hvor man kan opleve tjenerstabens verden og fortællinger om livet som adelig. Samtidig fungerer integrerede lydsøjler som små oplevelsesstationer, der fortæller herregårdshistorier og ender med at sende børnene på jagt efter detaljer på legepladsen, siger Kasper Steenfeldt Tipsmark.

Tid til forandring

De sidste cirka ti år har der eksisteret en naturlegeplads samme sted, som den nye legeplads skal opføres. Legepladsen er et velbesøgt udflugtsmål for både museets besøgende og lokale børnefamilier samt daginstitutioner og dagplejere i lokalområdet, men i 2022 måtte museet indse, at den eksisterende legeplads var slidt og ikke længere tidssvarende. Museet har derfor rejst penge fra private fonde til at udvikle og etablere den nye herregårdslegeplads:

- Vi er i mål med finansieringen til kernen af legepladsen, men vi mangler stadig den sidste håndsrækning fra fonde eller private sponsorer, så vi kan få de sidste elementer med og skabe lige præcis den flotte og moderne legeplads, som vi ønsker til vores mange besøgende, fortæller museumsdirektøren.

Støtte indtil videre

Indtil videre har Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum modtaget støtte til legepladsen fra Salling Fondene, Købmand Herman Sallings Fond, ELRO-Fonden, Hoffmann og Husmands fond, Løvenholm Fonden, Sparekassen Midtdjurs, Norddjurs Kommunes kunst- og kulturpulje og Auningafdelingen af Djurslands Bank.

Museet planlægger lancering af den nye herregårdslegeplads i juni 2023.

Læs også