La Niña er på vej

Vejrfænomenerne El Niño og La Niña udfordrer os med jævne mellemrum i forhold til dyrkningssikkerheden i verden. Seneste væsentlige påvirkning var en El Niño i 2015/16, og hvor vi de seneste år ikke har mærket noget alvorligt til vejrfænomenerne, tyder meget på, at vi kommer til det i 2020, lyder meldingen fra AgroMarkets.

Det amerikanske vejrinstitut NOAA vurderer, at vi har haft La Niña-lignende vejrforhold i de seneste tre måneder, og at der er hele 75 procents risiko for, at vejrfænomenet fortsætter mindst et halvt år endnu.

La Niña påvirker temperatur-, vind- og nedbørsforhold især i landene omkring Stillehavet, men har også en effekt på resten af klodens klima. La Niña medfører typisk voldsomme regnmængder i Australien, Sydøstasien og dele af Sydamerika, mens andre områder bliver ramt af tørke.

I Danmark betyder La Niña risiko for koldere vejr med mere nedbør.

Omfanget af La Niña vil afgøre retningen på rapsprisen i Danmark. En moderat til svag La Niña, som vi havde i 2017/18, vil presse prisen på rapsfrø ned, fordi udbytterne af palmeolie vil stige. Modsat vil en kraftig version sende prisen videre op, da uvejret giver problemer for træerne, forklarer John Jensen, chefanalytiker og handelsrådgiver hos AgroMarkets.

Sojabønner dyrkes i Sydamerika, hvor La Niña også har indflydelse på vejret. I visse områder vil der være større regnmængder og i andre vil der være tørke. Det mere ekstreme vejr betyder risiko for lavere sojaudbytter i både Brasilien og Argentina, og i de våde områder udsigt til en våd, træls og besværlig høst efter nytår.

Læs også