Ung fynsk landmand er »jordens bedste«

Christian Bang, Ørelykkegaard ved Aarup, blev på økologikongressen kåret som første danske mester i jordfrugtbarhed.

På økologikongressen, der netop er løbet af stablen, blev Christian Bang, Ørelykkegaard ved Aarup, kåret som danmarksmester i jordfrugtbarhed 2021 under titlen: »Jordens bedste økologiske landmand«. En ære, der tilfaldt ham, fordi han, ifølge dommerkomiteen, er en visionær og omhyggelig landmand, der overvejer alle handlinger i marken og som er en stor inspiration for især andre yngre landmænd. Dem, der skal passe på vores jord mange år frem i tiden, som det blev beskrevet ved prisoverrækkelsen.

Christian Bang, der driver et planteavlsbrug på 75 hektar ved Aarup, hvor han også passer jord for to kolleger.

Han arbejder meget fokuseret på jordstrukturen og har fokus på at have så lidt færdsel i marken som muligt. Han kører med lavt dæktryk, ligesom han praktiserer præcisionssåning. Derudover har han stort fokus på at opbygge kulstof i jorden ved at nedbryde så meget plantemateriale som muligt. Hans efterafgrøder tilpasses også den enkelte marks behov, og de blomstrende efterafgrøder tiltrækker masser af insekter. Christian Bang har desuden fokus på at få vendt så meget plantemateriale som muligt ned i mulden, da det er en vigtig faktor for at fremme jordens frugtbarhed, lød det videre i begrundelsen for valget af den unge fynbo til den første danske mester i jordfrugtbarhed.

Vi gør ikke noget halvhjertet

- Vi kan se på vores afgrøder, at gør vi noget halvhjertet, så går det ud over udbyttet. Vi får nogle trælse striber i marken, hvor vi kan se, at det er trafikken der gør, at det ser sådan ud. Så derfor prøver vi at holde os væk fra marken, siger Christian Bang som kommentar til kåringen.

- Udbytterne er i hvert fald ikke gået den forkerte vej. Vi ligger ret godt i svinget, hvad angår udbytter.

Christian Bang er søn af Torben Bang, tidligere næstformand i Centrovice og landbrugspolitisk aktiv gennem mange år.

Læs også