Guldpriser til økologiske produkter

Fire produkter blev for nylig hædret med prisen Økologisk Guld ved Det Økologiske Topmøde.

Fire markante økologiske produkter har modtaget prisen Økologisk Guld, som Økologisk Landsforening tildeler produkter, der er økologiske og opfylder et af FN’s 17 verdensmål. Derudover har dommerpanelet i år haft særlig fokus på, at der er tænkt bæredygtighed ind i produkterne.

I kategorien »Mejeri« vandt Thise Mejeri, Roslev, med deres Mælk ad libitum-koncept. I katogorien »Kolonial« vandt Mejnerts Mølle, Svebølle, for deres hvede signaturbrød og i kategorien »Drikkevarer« vandt Frankly Juice, Brøndbyvester, for deres Frankly Water lime/mynthe. Sidst, men ikke mindst, vandt Rokkedahl Food, Himmerland, i kategorien »Kød/pålæg« for deres udbenede kyllingeoverlår.

Produkterne blev smagt og vurderet under topmødet af et dommerpanel bestående af Rie Stendorf Hansen, SE-koncernen, Michael Allerup, Herlev og Gentofte hospital, Michael Larsen, Gastro & Vino og Søren Buhl Steineche, EAT Køkkenet.

Til Thise Mejeri blev der sagt:

- Man har taget udgangspunkt i det naturlige og sat de nyfødte kalves behov i højsædet. Kalvene går sammen med deres mor eller en »amme-tante«, fra de er nyfødte til de er minimum tre måneder gamle - et helt nyt koncept der i den grad tilgodeser dyrevelfærd. Mælken smager dejligt, har en god fylde og aroma. Bedst før - ofte god efter-mærkningen er et godt initiativ for at mindske madspild.

Også de udbenede kyllingeoverlår fra Rokkedahl Food fik positive ord med på vejen:

- Kyllingerne er en langsomt voksende race og opdrættet med udgangspunkt i naturlig adfærd. Desuden lægges der vægt på kort transporttid til slagteriet, samt at kyllingerne bedøves inden slagtning, hvilket betyder at produktet er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. Kødet har en god struktur og smag. At produktet er udbenet, er desuden en god hjælp i en travl hverdag og giver mange flere anvendelsesmuligheder, lød det.

Det Økologiske Topmøde fandt i år sted på Lundsgaard Gods ved Kerteminde på Fyn. Her samledes professionelle fra madbranchen for at få inspiration til mere økologi og bæredygtighed blandt andet gennem workshops med pionerer i branchen, samt oplæg ved fødevareminister Mogens Jensen, direktør for Økologisk Landsforening Helle Borup Friberg og fremtidsforsker Anne Skare Nielsen.

Produkterne indstilles af producenterne selv og skal opfylde en række krav blandt andet at produktet allerede er på markedet, at det er økologisk certificeret og lever op til et af FNs verdensmål.

I alt var 35 produkter indstillet til prisen.

Læs også