Varmt emne på skovvejene

Blandt deltagerne ved demonstrationen ved Sydbank dagen før Langesømessen var flere fynske juletræsproducenter.

- Sydbank må jo ikke som bank drive en virksomhed ud i al evighed.  Der står i lovgivningen, påpegede juletræsproducent Johnny Hansen, Langeskov, ved protestdemonstrationen i Aabenraa. Foto: Henning K. Andersen

Demonstrationen ved Sydbank i Aabenraa var naturligvis et samtaleemne, da juletræsbranchen den 19. august var samlet til den traditionsrige Langesømesse på Fyn.

- Det er udtryk for den frustration, efter flere år med priser nærmest under produktionsprisen, lød det fra Danske Juletræers formand, Martin Petersen, på skovvejene i det idylliske messeareal, uden han dog ville kommentere den konkrete sag om Sydbanks ejerskab af den store aktør i markedet, Green Team Group.

Så var tonen til gengæld anderledes markant, da cirka 200 juletræsproducenter dagen forinden var samlet til protestdemonstrationen.

- Sydbank har forvredet juletræsmarkedet, så det bløder og driver deres egne kunder til konkurs. Det har de gjort ved at dumpe priserne på juletræsmarkedet i hele Europa, stod der at læse i en folder, der blev udleveret ved arrangementet.

Sydbank har nøglen til løsning

En af deltagerne ved demonstrationen var juletræsproducent Johnny Hansen fra Langeskov, som tidligere – uden held – har forsøgt at få Green Team Group ud af brancheforeningen.

Nu håber han, at den øgede opmærksomhed om problematikken kan fremprovokere handling hos Sydbank, der ifølge ham har nøglen til en løsning.

- Med et quick fix vil Sydbank kunne fortælle den bestyrelse, de selv har sat ind i Green Team Group, at det her kan ordnes ved, at man fremover ikke sælger juletræer, uden at der er et positivt dækningsbidrag på træerne. Så bliver det en god og sund virksomhed, og så har Sydbank helt rent mel i posen.

Johnny Hansen peger også på, at den nuværende konstruktion ikke kan være i overensstemmelse med loven.

- Sydbank må jo ikke som bank drive en virksomhed ud i al evighed. Der står i lovgivningen, at de kun midlertidig må drive det, og det må være op til tre år. Det vil sige, at det skal afhændes det næste halve år.

Læs også