Landbrugsstyrelsen dækkede over ulovlige EU-tilskud for millioner

Embedsmænd opfordrede til at finde på nye forklaringer, da Bregentved Gods ulovligt fik bevilget 28 millioner kroner af Landbrugsstyrelsen.

Landbrugsstyrelsen forsøgte at dække over ulovlig udbetaling af EU-støtte ved at opfordre Bregentved Gods til at ændre på ansøgningsforklaringer, skriver Radio4.
 
Da EU-kommissionen i slutningen af 2020 opdagede en sag om ulovlige tilskud, blev Landbrugsstyrelsen gjort opmærksom på, at Bregentved Gods ikke skulle have haft en krone.
 
Landbrugsstyrelsen reagerede ved at kontakte ejerne og fortalte, at kommissionen var faldet over alle tegnene på omgåelse af reglerne. Derfor blev Bregentved bedt om at komme med en ny ansøgningsforklaring i et forsøg på at få problemet til at gå væk.
 
Det fremgår af en omfattende aktindsigt, der er gennemgået af Radio4, og en advokatudredning der er bestilt af Minsteriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Bevidst om omgåelse af regler

I et internt notat fra Landbrugsstyrelsen står skrevet, at Bregentved Gods »åbent fortalte, at de havde oprettet fire datterselskaber alene med den begrundelse, at det så var muligt at søge om fire tilsagn til slagtesvinestaldsordningen«.
 
Alle fire selskaber var oprettet samtidig, har samme adresse, samme direktør, samme bestyrelse og samme ejer. Landbrugsstyrelsens jurister havde internt advaret om, at det ville være et brud på EU-reglerne. Når flere selskaber har samme ejer, er der tale om én bedrift. Dermed kan selskaberne kun få støtte én gang.
 
Siden 2005 havde Landbrugsstyrelsen dog arbejdet ud fra, at et selvstændigt nummer i CVR-registret, var en selvstændig bedrift. Videre undersøgelse af, om samme ejer stod bag flere CVR-numre, var for besværligt.
 
Daværende landbrugsminister Esben Lunde Larsen (V) kendte til omgåelsen af EU-reglerne, da det han i et notat i marts 2018 forelægges følgende: Bregentved valgte at lave fire projekter for at opnå fire gange det maksimale støtteloft. 
 
Da sagen blev forelagt for ministeren 16. marts 2018, blev muligheden for lovlig omgåelse nævnt direkte.

Holdt styrelsen fast

Bregentveds advokat endte med at erklære, at der skam var flere grunde til opdelingen i fire selskaber, blandt andet kan det være praktisk, hvis virksomheden engang skal gå i arv til flere arvinger. 
 
Advokaten sluttede dog med at holde fast i, at Landbrugsstyrelsen havde sagt god for fire gange støtte - også uden de nye argumenter.
 
- Bregentved har været fuldt oplysende og transparente igennem hele sagen både før, ved og efter ansøgningerne om moderniseringstilskud, siger Peter Amstrup-Kappel, administrerende direktør for Bregentved Gods til mediet.

Ulovligt - indtil videre

EU-Kommissionen har foreløbigt afgjort, at omgåelsen af reglerne var ulovlig. Den endelige afgørelse er stadig undervejs.
 
Støtten var uberettiget, og selskabskonstruktionen var et forsøg på at omgå reglerne. Det konkluderer advokat Anders Valentiner-Branth og juridisk konsulent Jens Møller fra Civitas Advokater, som undersøgte sagen for Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
 
Daværende landbrugsminister Esben Lunde Larsen har ikke reageret på Radio4’s henvendelser. Daværende direktør i Landbrugsstyrelsen, Jette Petersen, som blev forflyttet på grund af skandalen, har afvist at kommentere.

Læs også