bannerPos

Lamslået over melding fra landbrugskommissær på socialt medie

Asger Christensen (V) mener, at det er for dårligt, at EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski med tweet fra søndag, driver gæk med en hel branche og sætter den i alarmberedskab. Foto: Aurore Martignoni

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
13-02-2020 07:51
I en nylig Twitter-opdatering fremhæver EU’s landbrugskommissær, Janusz Wojciechowski Danmark og skriver, at han vil gøre noget ved »problemet« med intensiv svineproduktion. Venstrepolitiker er fortørnet.

En opdatering på det sociale medie Twitter søndag aften fra EU’s landbrugskommissær, polske Janusz Wojciechowski har fået Europa-Parlamentariker, Asger Christensen op idet røde felt.

I »tweetet« remser kommissæren på sit modersmål op, hvor mange antal grise en række lande har pr. 100 hektar landbrugsjord. Holland har 690, Danmark har 473, Belgien har 452. I hans eget land Polen er det 79.

Herefter lyder det:

- Som en del af Green Deal vil det være nødvendigt at tackle problemet med intensivt svineopdræt i nogle EU-lande, fordi landbruget skal være bæredygtigt.

Det er meningen, at Green Deal skal være den overordnede ramme for EU’s grønne politik i de kommende år. I et par uddybende svar til en kritisk Twitter-bruger, uddyber Janusz Wojciechowski, at det handler om det faktum, at på det fælles EU-marked bør svineopdræt, der engang var udbredt i hele Europa, ikke forvandles til industriel drift i kun få lande, mens det forsvinder i andre lande. Heriblandt hans eget land Polen.

Det omtalte tweet fra kommissæren:

Lamslået

Den polske landbrugskommissærs eskapader på Twitter søndag har fået Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Asger Christensen op i det røde felt.

- Jeg er ærlig talt lamslået over kommissærens tweet. Han skal stoppe med at drive gæk på landmænd fra Danmark og andre lande, som har intensive landbrug. 

- I Danmark har vi nogle af de mest klimavenlige svinebedrifter, som faktisk også bruger mindst antibiotika sammenlignet med deres europæiske kolleger, så det giver ikke mening, at kommissæren begynder en hetz mod danske landbrug, siger han.

Sammen med folk fra den gruppe, som Venstre tilhører i Europa-Parlamentet, Renew Europe, er Asger Christensen nu ved at formulere et spørgsmål til kommissæren, hvor de vil have have ham til at forklare sit tweet.

Asger Christensen fortæller, at han allerede onsdag morgen var med til et møde med kommissæren, hvor opdateringen blev diskuteret.

- Man mister jo fuldstændig tillid til personen. Det er jo ham, som skal fremsætte lovforslaget om hele vores næste landbrugsreform. Jeg bliver godt nok nervøs.

- Kommissæren mener tilsyneladende, at han prøver at beskytte svinebønderne, men det gør han jo ikke på den måde. Han har en tro på, at bæredygtighed hænger sammen med størrelsen på bedrifterne, siger Asger Christensen.

Sådan er udviklingen

Han forklarede, at han forsøgte at forklare Wojciechowski, at det er den teknologiske udvikling, der er årsag til strukturudviklingen.

- Og den udvikling stopper ikke. Alle de nye slagtesvinestalde der bliver bygget, de er jo med luftrensning og så videre. Det kan du ikke klare med mindre, at du har en vis volumen, siger Asger Christensen, der fortæller, at med de aktuelle meldinger fra den nye landbrugskommissær, så handler det i den grad om at være på stikkerne i den kommende tid både som parlamentariker, men også ude i blandt brancheorganisationerne.

Mild vinter har gavnet europæisk hvede

Vi står overfor en lavere hvedeproduktion i Europa efter voldsomt nedbør hen over efterår gjorde det vanskeligt for europæiske landmænd at så hvede. Til gengæld har vi frem til nu haft en mild vinter, hvilket trods alt har gavnet den hvede der er blevet sået.

Det er ikke landmandens opgave at bevise sin egen uskyld

»Blokerende fejl« i landbrugets EU-ansøgning er med til at vende bevisbyrden om, og det er klart ulovligt – skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist.

Amerikanske kødpriser rykker op

Nu ser det ud til at de amerikanske kødpriser langt om længe kan følge trop med de prisstigninger vi har oplevet her i Europa siden starten af 2018. Kina har således nu officielt tilladt import af blandt andet fjerkræ fra USA.

Interview skal være med til at sikre et vellykket generationsskifte

Når generationsskiftet sker inden for familien, stilles der ekstra store krav til processen. Østdansk Landboforening & Sagro har udviklet en ny model til at interviewe deltagerne i generationsskiftet for at sikre et succesfuldt skifte, fremgår det af ostdansk.dk.

Omdan din virksomhed til et selskab og udskyd skatten

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S, vurderer rådgivningsselskab. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit. 

Smågrisepriserne buldrer videre opad

Den tyske Nord-West-notering steg mandag med 1,5 euro. Yderlige stigninger i vente i næste uge.

Digitale løsninger gør din hverdag lettere og giver bonus på bundlinjen

Vejen til bedre overblik, mere tid og en bonus på bundlinjen ligger lige foran dig.
Side 1 af 1772 (35439 artikler)Prev1234567177017711772Next