Fokus på sygdomsforsikring til kvæg

Nu er det muligt at tegne en sygdomsforsikring til kvæg. En forsikring, som blandt andet dækker yverbetændelse, salmonella og BSE. Det sker hos forsikringsmæglerne Klink & Jensen, som tegner forsikringen gennem Tyskland.

Hos Klink & Jensen i Herning kan man som de første i Danmark nu tilbyde kvæglandmænd sygdomsforsikring til deres køer. Arkivfotos - Vi synes, det er på tide at landmænd begynder at fokusere på sygdomsforsikringer, fordi det er her de virkelig kan miste noget, siger Jakob Klink, som er en af de to grundlæggere af virksomheden og ansvarlig for skadesforsikringer.

Hos Klink & Jensen i Herning kan man – som de første i Danmark – nu tilbyde kvæglandmænd sygdomsforsikring til deres køer.

- Vi synes, det er på tide, at landmænd begynder at fokusere på sygdomsforsikringer, fordi det er her, de virkelig kan miste noget, siger Jakob Klink, som er en af de to grundlæggere af virksomheden og ansvarlig for skadesforsikringer.

Han mener, at der bliver fokuseret rigtig meget på brand og forsikringer hertil, men at det er en gammelkendt risiko, at man nu bør vende blikket mod risikoen for sygdom i ens besætning.

Jakob Klink oplevede at de danske kvægproducenter tilbage i 2013 fik opmærksomhed på sygdomsforsikring i forbindelse med mycoplasma. Men han oplever også, at den opmærksomhed stille og roligt er ved at forsvinde, og det er risikabelt, vurderer han.

- Se engang på svineproducenterne. Jeg tror gerne, de vil tegne en forsikring mod Afrikansk Svinepest nu, men det ville de ikke for fem år siden, og i dag er det for sent. Derfor undrer det mig, at kvægproducenterne ikke har mere fokus på emnet, forklarer forsikringsmægleren, som understreger, at sygdom i ens besætning kan have enorm alvorlige konsekvenser og måske også større konsekvenser end en brand.

Tegnes gennem Tyskland

Klink & Jensen har derfor indgået et samarbejde med et tysk selskab, så landmændene kan tegne sygdomsforsikring på sin besætning gennem Herning-virksomheden – en forsikring, som går gennem Tyskland, fordi der i Danmark ikke findes de samme typer sygdomsforsikringer.

- I Danmark kan man for eksempel ikke forsikre sig mod yverbetændelse, salmonella og BSE, som man kan i Tyskland, forklarer Jakob Klink.

Klink & Jensen-modellen, gennem Tyskland, dækker derfor blandt andet de tre sygdomme.

For forsikringsmægleren er et samarbejde med Tyskland ikke nyt. De laver nemlig også sygdomsforsikringer til fjerkræ.

Normalt i Tyskland

Forsikringsmægleren mener ikke alene, at det er landmanden, der bør have fokus på en sygdomsforsikring på besætningen, men også den finansielle verden.

- I Tyskland er der et lang større fokus på sygdomsforsikring, og alle har en, fordi bankerne stiller krav om det, forklarer Jakob Klink.

- Hvis jeg var en bank, som skulle låne dig 100 millioner kroner til din kvægejendom, så ville jeg også have et krav om, at du havde en sygdomsforsikring på dine dyr, så hvis de blev syge, at du stadig kunne betale, forklarer forsikringsmægleren. Han mener dog, at et sådant krav måske kan være svært for bankerne at have, når de danske forsikringsmuligheder ikke rigtig er til stede overfor landmanden.

Derfor håber Klink & Jensen, at flere får øjnene og ørene op for at der er mulighed for sygdomsforsikring til kvæg, men at muligheden lige nu går gennem Tyskland.

Læs også