VKST laver landsdækkende brakbørs til landmændene

De nye krav om fire procent brak har sendt rystelser gennem landbruget. Nu opretter VKST en brakbørs, hvor landmænd kan finde hinanden og bortforpagte arealer til fjernbrak landet over.

CAP-reformen har skabt røre i dansk landbrug det seneste år, og har fået flere landmænd til at holde vejret i forhold til, hvad det kommer til at betyde for deres landbrug. Men det, der kommer til at have størst betydning for de danske landmænd, er kravet om braklægning - og det vil VKST nu være behjælpelige med.

-Vi har oprettet en brakbørs på vkst.dk, hvor du som landmand kan skrive dig på listen, hvis du gerne vil udleje dine arealer, eller skrive dig op til at forpagte arealer til fjernbrak, siger planteavlschef i VKST, Jens Ole Pedersen.

VKST står ikke for formidlingen af kontakten mellem landmændene, men laver en overskuelig liste, hvor landmændene selv kan tage kontakten til hinanden. Det eneste, de skal gøre, er at udfylde en kort formular med navn, adresse og kontaktinformationer samt antal hektar, der søges eller bortforpagtes.

- Få styr på dine brakarealer nu

Grundlæggende lyder stramningerne i den nye landbrugspakke på, at bedrifter, der i dag opfylder MFO-kravet med efterafgrøder eller græsudlæg skal ændre praksis og udlægge 4 procent brak/bræmmer/småbiotoper, eventuelt fjernbrak. De nye krav træder i kraft pr. 1. januar 2023.

VKST opfordrer derfor landmændene til, at arealerne til brak skal findes nu, når næste sæson skal planlægges nu her.

-Brakarealerne kan ikke længere veksles med efterafgrøder, så ejendommen skal gås nøje igennem, så der kan findes arealer til brak andre steder til næste sæson, siger planteavlschefen i VKST.

Husk forpagtningskontrakterne

Han opfordrer yderligere til at tage kontakt til den juridiske afdeling i VKST, hvor landmændene kan få hjælp til at få det juridiske på plads i forbindelse med forpagtningskontrakter.

-Det er vigtigt at have det juridiske på plads, når der skal indgås aftale om forpagtninger. Uanset om du lejer eller udlejer arealer, skal kontrakten sikre dine rettigheder, give dig ordentlige vilkår og minimere risikoen for uenighed senere. Det er i begge parters interesse, at der laves en præcis kontrakt, forklarer Jens Ole Pedersen.

Man kan besøge brakbørsen på VKST’s hjemmeside.

Læs også