Kunstner ville lokke vildsvin over grænsen

I sidste uge forsøgte kunstneren Carl Plum at lokke vildsvin igennem hegnet ved grænsen - blandt andet ved hjælp af dufte ved arrangementet Walking Landscapes. Tiltaget provokerer formand i SLF, Christian Lund.

Selv om vildsvin er en noget nær uddød race i Danmark, er der fortsat debat om det fornuftige i at have et vildsvinehegn langs grænsen. Flere partier er modstandere af hegnet, og i sidste uge forsøgte billedkunstneren Carl Plum at lokke vildsvin til at passere hegnet i forbindelse med kunstprojektet Walking Landscapes.

Det skete ved hjælp af duftstoffer og en lettisk jagtremse, og formålet var klart, forklarede Carl Plum til JyskeVestkysten, der var til stede under begivenheden.

- Vi vil ikke ødelægge hegnet, men vi vil gerne ødelægge formålet med det. Jeg vil gøre vildsvinene opmærksomme på, at der er en åbning her, de kan komme igennem, sagde billedkunstneren til avisen ved den lejlighed.

Siden man gik i gang med at regulere vildsvin væk i Danmark i januar 2018, har Naturstyrelsen i samarbejde med lodsejere og jægere haft stor succes med at fjerne bestanden. Således oplyste styrelsen i juli måned, at det sidste vildsvin, der var kendskab til på dansk jord, var nedlagt.

Voldsomt provokeret

Carl Plums initiativ ved vildsvinehegnet er mildest talt kommet bag på formand for SLF, Christian Lund, der kritiserer tiltaget i skarpe vendinger.

- Jeg tænker, at det generelt er så stor en provokation, at man gør sådan noget. Det kan man ikke være bekendt. Det er mangel på ordentlighed, hvis du spørger mig, siger Christian Lund og fortsætter:

- Det er måske på sin vis charmerende at gøre sådan noget, men på den anden side grænser det sig lidt til idioti i forhold til, at der er mennesker, der har en produktion, og som passer deres grise og gør, hvad de kan for at passe godt på dem og sælge dem, og sørger for at lave gode fødevarer til verdensmarkedet, siger Christian Lund.

Vildsvinehegnet blev i sin tid vedtaget med et bredt flertal i Folketinget, netop for at kunne undgå et eksportforbud udenfor EU til dansk svineproduktion.

Mulige alvorlige konsekvenser

SLF-formanden påpeger, hvilke konsekvenser en udbredelse af afrikansk svinepest til Danmark ville få.

- Så skulle vi jo til at slå hele besætninger ned. Og når man tænker på, hvordan vi havde nogle mink, der lige pludselig skulle fjernes fra overfladen, var det jo meget dramatisk, siger Christian Lund og fortsætter:

- Når man gør det her, fordi man er uenig i nogle beslutninger, så er det jo et udtryk for forkælethed i Danmark, at man sådan skal provokere, men de menneskelige konsekvenser og de dyreetiske konsekvenser tænker man slet ikke over, når man gør sådan noget pjat, siger han.

Selv om myndigheder ikke har kunnet finde vildsvin i Danmark længere, fortsætter arbejdet med at overvåge grænselandet. Det skyldes, at det er en kendt sag, at vildsvin, især i sommerhalvåret, kan bevæge sig op på dansk territorie.

I sidste måned blev der konstateret afrikansk svinepest i tre besætninger i det østlige Tyskland. I de første syv måneder af 2021 er der ifølge EU-Kommissionens indberetningssystem for ASF i EU-landene, Moldova, Serbien og Ukraine konstateret ASF i 8.284 vildsvin og 839 tamsvin.

Læs også