bannerPos

Kuldtilvækst fremfor flere patter

Danbred vil øge fokus på kuldtilvækst. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
10-01-2020 09:50

I løbet af 2020 vil Seges Svineproduktion Avl & Genetik finde de søer, som giver den største kuldtilvækst hos deres afkom. Målet er at få kuldtilvækst med i DanBreds avlsmål.

»Flere patter«.

Det har været et ønske fra mange soholdere de senere år i takt med, at kuldene er blevet større. Men er det nu også flere patter, der er svaret på at gøre management nemmere?

Nej, mener man i Seges Svineproduktion Avl & Genetik, som står bag avlsprogrammet for DanBred. Det er der nemlig ikke fagligt belæg for.

- For at få succes med avl, er det vigtigt at finde ind til kernen af problemstillingen. I dette tilfælde har der været et ønske om at øge overlevelsen og forbedre søernes pasningsevne af deres grise, og det vil ikke nødvendigvis blive opfyldt af, at søerne får flere patter.

- Det tror vi til gengæld på, at øget kuldtilvækst medvirker til. Derfor arbejder vi nu på at finde de søer, som giver størst kuldtilvækst uagtet antal af patter, siger Martin Mølgaard Pedersen, afdelingsleder i Seges Svineproduktion, Avl & Genetik i en meddelelse via svineproduktion.dk.

Helt konkret drejer det sig om et projekt, hvor 3.000 kuld i avl- og opformeringsbesætninger bliver vejet efter kuldudjævning, efter en uge og igen efter tre uger. Med de data i hånden er håbet, at det bliver muligt at vælge de søer, som giver kuldene størst tilvækst.

Flere patter i fremtiden?

En af egenskaberne i DanBreds avlsmål har i mange år været LG5, som har givet flere overlevende grise på dag fem. Men de flere grise stiller også større krav til pasningen, og det er her, øget kuldtilvækst kan være en hjælp.

- Vi lytter selvfølgelig til DanBreds kunder, og hører derfor, at søer, som kan passe flere grise og levere flere kilo gris ved fravænning, står højt på deres ønskeliste. Det tror vi på, vi kan hjælpe med til via avlsarbejdet, hvor øget kuldtilvækst vil være et stort skridt på vejen, siger Martin Mølgaard Pedersen.

Og hvad patter angår, så er det ikke udelukket, at søerne vil have flere patter i fremtiden. Det afhænger ganske enkelt af, hvilke søer der giver deres afkom den største kuldtilvækst:

- Hvis det at have mange patter hænger genetisk sammen med at kunne fravænne flere kilo gris og gøre det nemmere for søerne at passe flere grise, vil dette automatisk komme med i avlen, slutter Martin Mølgaard Pedersen.

cab

Mild morgenluft for industriel slagtesvineproduktion

Længe før klimadagsordenen blev sat af politikere og befolkning, var AgriFarm A/S klar med miljø- og klimavenlige løsninger for slagtesvineproduktion, der gør en industriel storstald til en venlig nabo.

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Studietur til Brasilien og Argentina

Landbrug, natur og kultur er meget anderledes i Brasilien og Argentina på grund af helt andre klimatiske og politiske betingelser. Nu er der en chance for at opleve det på en studietur fra 18. november til 1. december i år.

Det trækker mod en tidlig høst

- Afgrøderne står godt lige nu, men vejrudsigten siger tørt og varmt de kommende uger. Så jeg forudser, det bliver en tidlig høst indenfor den normale høstperiode, vurderer Mogens Hansen.

No till giver senere såning af vårafgrøder

På Lynggård har man efterhånden mange års god erfaring med pløjefri dyrkning. - Vi ser mest en udfordring i koldere jord om foråret og dermed let 14 dages senere såning af vårafgrøder, siger driftsleder Mogens Hansen.
Side 1 af 1849 (36977 artikler)Prev1234567184718481849Next