bannerPos

Kuldtilvækst fremfor flere patter

Danbred vil øge fokus på kuldtilvækst. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
10-01-2020 09:50
I løbet af 2020 vil Seges Svineproduktion Avl & Genetik finde de søer, som giver den største kuldtilvækst hos deres afkom. Målet er at få kuldtilvækst med i DanBreds avlsmål.

»Flere patter«.

Det har været et ønske fra mange soholdere de senere år i takt med, at kuldene er blevet større. Men er det nu også flere patter, der er svaret på at gøre management nemmere?

Nej, mener man i Seges Svineproduktion Avl & Genetik, som står bag avlsprogrammet for DanBred. Det er der nemlig ikke fagligt belæg for.

- For at få succes med avl, er det vigtigt at finde ind til kernen af problemstillingen. I dette tilfælde har der været et ønske om at øge overlevelsen og forbedre søernes pasningsevne af deres grise, og det vil ikke nødvendigvis blive opfyldt af, at søerne får flere patter.

- Det tror vi til gengæld på, at øget kuldtilvækst medvirker til. Derfor arbejder vi nu på at finde de søer, som giver størst kuldtilvækst uagtet antal af patter, siger Martin Mølgaard Pedersen, afdelingsleder i Seges Svineproduktion, Avl & Genetik i en meddelelse via svineproduktion.dk.

Helt konkret drejer det sig om et projekt, hvor 3.000 kuld i avl- og opformeringsbesætninger bliver vejet efter kuldudjævning, efter en uge og igen efter tre uger. Med de data i hånden er håbet, at det bliver muligt at vælge de søer, som giver kuldene størst tilvækst.

Flere patter i fremtiden?

En af egenskaberne i DanBreds avlsmål har i mange år været LG5, som har givet flere overlevende grise på dag fem. Men de flere grise stiller også større krav til pasningen, og det er her, øget kuldtilvækst kan være en hjælp.

- Vi lytter selvfølgelig til DanBreds kunder, og hører derfor, at søer, som kan passe flere grise og levere flere kilo gris ved fravænning, står højt på deres ønskeliste. Det tror vi på, vi kan hjælpe med til via avlsarbejdet, hvor øget kuldtilvækst vil være et stort skridt på vejen, siger Martin Mølgaard Pedersen.

Og hvad patter angår, så er det ikke udelukket, at søerne vil have flere patter i fremtiden. Det afhænger ganske enkelt af, hvilke søer der giver deres afkom den største kuldtilvækst:

- Hvis det at have mange patter hænger genetisk sammen med at kunne fravænne flere kilo gris og gøre det nemmere for søerne at passe flere grise, vil dette automatisk komme med i avlen, slutter Martin Mølgaard Pedersen.

cab

Trump lover guld og grønne skove

Den amerikanske præsident Donald Trump lover i en udtalelse søndag, at handelsaftalen med Kina, vil komme til at gavne amerikanske landmænd økonomisk.

Sparekasse får hård kritik af tilsyn

Den Jyske Sparekasse tager for store risici, og kontrolfunktioner er for dårlige, mener Finanstilsynet i en tilsynsrapport.

Fødevarestyrelsen laver grov fejl på andeslagteri

Andeslagteriet Dan Duck blev hængt ud i Ekstra Bladet efter stor fejl i en kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen, der fejlagtigt beskyldte medarbejderne for dårlig håndhygiejne.

Udsigt til rekordmange omlægningstjek i 2020

Økologisk Landsforening glæder sig over, at Økologifonden har gjort det muligt at tilbyde omlægningstjek til endnu flere i 2020 end nogensinde før

Gave eller arv kan blive modtagers særeje

Det er fortsat muligt for gavegiver eller arvelader at bestemme, at gaven eller arven skal være modtagerens særeje. Men reglerne om sammenblanding af formueformer ved erhvervelsen er ændret væsentligt, påpeger Seges i et nyt notat.

Økonomi i besætningens holdbarhed

Der er økonomi i besætningens holdbarhed - typisk 17-18 øre i fremstillingspris fra de mest holdbare til de mindst holdbare, vurderer Seges.

Godt med endnu en spiller på markedet

Økologikonsulent Helge Lund, KHL, ser positivt på de nye muligheder, udviklingen af planteprotein giver danske økologiske landmænd og glæder sig over en ekstra mulighed for afsætning.

Roundup er et fornuftigt valg for både mennesker og miljø

Også uden for landbrugets kredse undrer man sig over debatten om glyphosat. - Påstandene om, at Roundup er skadelig for vores sundhed, miljø og klima bygger på et tvivlsomt grundlag, og debatten synes infiltreret af følelser og skræmmekampagner frem for videnskab, skriver læge Ida Donkin i denne uge i Berlingske.
Side 1 af 1748 (34943 artikler)Prev1234567174617471748Next