Sponseret af: Semler Agro A/S

- Når jeg bliver gammel, så vil jeg sidde i en teleskoplæsser

Den økologiske mælkeproducent Anders Overgaard og døtrene er helt vilde med den nye Kramer-teleskoplæsser KT 407, som de fik i foråret. Den er fleksibel, kan bruges til mange typer af arbejde både i stalden og marken og er desuden meget nem at komme ind og ud af.

Der er tale om et lille trin. En udenforstående vil sikkert ikke engang bemærke det. Men for landmand Anders Overgaard er det en kæmpe forskel.

- Kramer har simpelthen været så snedige, at de har indtænkt det i designet, siger landmanden, der driver det økologiske Kærsholm Overgaard, hvor der er omtrent 200 køer og 300 hektar.

Han peger ned på udsparingen, der er ved det øverste trappetrin.

- Til forskel fra for eksempel frontlæsseren eller gummigeden, hvor man skal flere trin op og ned, og hvor det mange gange er sådan en hønsestige, så stiger man lige ud og ind af maskinen her. Så man nærmest går ud og ind af maskinen frem for, at man skal kravle op og ned. Når man kommer ud og ind af en læssemaskine mange gange, så er det her altså helt fantastisk, siger Anders Overgaard, som fik den nye Kramer KT 407 teleskoplæsser i foråret.

Gammel drøm

- Det er faktisk en lang drøm jeg har haft. Jeg har altid sagt, at når jeg gik på pension, så skulle jeg have en teleskoplæsser, og så skulle jeg bare køre rundt og hygge mig. Jeg vidste ikke rigtigt med hvad, men jeg har bare altid drømt om at få en teleskoplæsser, fordi jeg synes, det er sådan en fed maskine, siger landmanden der først for alvor nu har fået øjnene op for, hvor god den er på bedriften.

Anders Overgaard er dog ikke den, der bruger teleskoplæsseren mest. Det er derimod hans to døtre, Gitte Overgaard Esbensen og Lisa Overgaard Jensen, som begge arbejder på bedriften.

- Jeg kan sige det på den måde, at da vi fik den, der tog jeg nøglerne ud af frontlæserren og sagde til tøserne, at de kun havde den her maskine at køre med. Og det ville de ikke, fordi de var bange for den her teleskoplæsser. Men da jeg kom med nøglen igen en uge senere, så kiggede de på nøglen og sagde, hvad skal vi med den? Så, man forelsker sig hurtigt i sådan en teleskoplæsser, den kan alt. Næsten, siger Anders Overgaard med et grin.

Alt forefaldende arbejde

Han fortæller, at teleskoplæsseren overvejende bruges til at fodre med, men også alt muligt andet forefaldende arbejde i marken. 

- Alt fra at grave sten op til at vælte træer. Og vi har en mandskabskurv, som vi bruger til at komme lidt i højden med, og det er vi rigtig glade for. Specielt når vi vasker gyllevogne og den slags, siger Anders Overgaard.

Han supplerer med oplysningen om, at der på fem måneder er blevet kørt cirka 400 timer i den.

- Så den bliver altså brugt. Ingen tvivl om det, siger landmanden.

Datteren Lisa Overgaard Jensen har også kun ros til overs for Kramer-maskinen.

- Den er dejlig at køre i, nem og kan komme rundt over det hele. Den er meget bedre end frontlæsseren. Den er lidt mindre og nemmere til at komme rundt med over det hele på gården og meget skønnere at hoppe ind i. Man sidder godt derinde, man sidder ikke for højt og heller ikke for lavt, og man har overblik over det hele, siger Lisa Overgaard Jensen, der også mener, at komforten er helt i top.

- Man kan bruge mange timer herinde, lyder det smilende.

Maskinen overraskede

Hendes far fortæller desuden, at der var flere ting, der faktisk overraskede ham ved maskinen.

- Vi har brugt den til at læsse halm med her i høst, og det troede jeg egentlig ikke, at vi skulle. Jeg tænkte, at der, med den begrænsede affjedring, der er i den, at så ville den ikke være så sjov at køre med i marken. Men den er helt fantastisk. Vi kan læsse halmen meget hurtigere, fordi den kan vende rundt på en tallerken.

Den skal ingen plads have for at lave det samme arbejde som en traktor eller en gummiged, siger Anders Overgaard og går over til maskinens dæk.

- Den kan dreje vanvittigt skarpt på alle fire hjul. Og den her type dæk gør, at det kompenserer lidt for, at der ikke er så meget affjedring på. Når man kører med den i marken, så er den faktisk helt fantastisk at køre med. Og det overraskede mig faktisk lidt. Så der er ingen tvivl om, at det betyder meget, hvilken dækmontering den kører på.

- Der er jo ikke ret meget kabine på den, kan man sige, og der er visse begrænsninger. Men man har jo et rigtig godt udsyn, især til det man har foran sig, hvilket er en stor forskel i forhold til det, vi har kørt med før såsom frontlæsseren. Så der har man et rigtig godt udsyn. Den har nu engang en begrænsning på din højre side, hvor armen sidder, men det vænner man sig til, for der sidder et bakkamera, som giver et rigtig godt overblik bagud, lyder det fra landmanden, der også fortæller, at det er nogle rigtigt gode spejle, der sidder på Krameren.

- Og det er på tide, for gode spejle er ofte en mangel i landbruget, siger han.

Fakta om KT  407

  • Løftekapacitet 4 tons 
  • Løftehøjde 7 meter
  • Hydralikpumpe 140 l/min
  • Motor 136hk
  • Maks. trækkraft 16 tons 
  • Transmission: Hydrostat  
  • Kørehastighed: 40 km/t
  • Egenvægt: 7850 kg