Travle dage i kornmarkerne

Både små og store mejetærskere kommer på overarbejde i de kommende dage, hvor vejrudsigten lover høstvejr.

Så er der meldt høstvejr! I områderne rundt i landet, hvor de større kornafgrøder som vårbyg og hvede er ved at være modne, vil alle mejetærskere givetvis være af huse, med udsigten til tørvejr i de kommende dage. Især på de lettere jorde er høsten allerede godt i gang.

- Vi har fået de første partier ind af maltbyg, og det er rigtig flot med vandprocenter på omkring 16. Til gengæld er hvede nok endnu ikke moden. Men med de sidste to høstår i hukommelsen vil man ikke vente med at gå i gang, her hvor der er udsigt til nogle gode høstdage, lød det i fredags fra Henning Møllemose hos Danish Agro i Kværndrup på Midtfyn.

 

16,3 procent vand

En af dem, som torsdag høstede hvede, og som i går var inde på afdelingen med en prøve af hveden, var Bernt Ove Clausen fra Rødme. Den viste 16,3 procent vand og en hektokilovægt på 73.

- Det var høstet på tre hektar meget let jord, så jeg er ganske godt tilfreds med omkring syv tons pr. hektar, som jeg vurderer udbyttet til, fortalte den sydfynske landmand fredag eftermiddag, nu i færd med at høste triticale på noget endnu lettere jord med sin over 20 år gamle 10-fods Claas Dominator 48.

- Det er første gang, jeg dyrker triticale, og det ser da ganske pænt ud, siger han, mens kernerne vurderes i kornvognen.

I forhold til rug venter han, at denne afgrøde bedre i foderet til hans 2.500 slagtesvin på årsbasis. For andet år får han foderet fremstillet hjemme på ejendommen af CR Foderservice's mobile foderanlæg.

 

5-6 ha pr. dag

Kornet, som han har høstet i de sidste par dage, har været modent, og planen er nu at køre Claas'en over i vårbyggen og lade den resterende hvede vente til sidst.

Bernt Ove Clausen skal i alt høste 65 ha eget og forpagtet jord med den lille mejetærsker. Med 5-6 hektar pr. dag tager det en halv snes dage.

- Sidste år blev det så besværligt med den megen regn, at der måtte hjælp på. Derfor starter jeg nu, og det går jo stille og roligt, så med den aktuelle vejrudsigt kan man kun glæde sig over høsten indtil videre, lød det fra den sydfynske svineproducent, der ligesom de fleste kolleger kan se frem mod nogle travle men herlige høstdage.

(2) 187-32-ef

Bernt Ove Clausen fra Rødme på Sydfyn har i år for første gang triticale på noget af det letteste jord på hans i alt 65 hektar. (Foto: Erik Hansen) 

 

   

Læs også