- Mellemafgrøder er fagligt set gode nok

På en forsøgsmark på Møn har Dansk Landbrug Sydhavsøerne testet mellemafgrøder. To ud af tre år er de mislykkedes, men plantechef vedholder, at de er gode nok.

På en markvandring på Møn torsdag vurderede Dansk Landbrug Sydhavsøerne på landmand Finn Jørgensens marker, hvordan mellemafgrøder har klaret sig i år med den sene høst og en regnfuld august måned.

Og konklusionen var egentlig ganske klar: dårligt.

Mellemafgrøderne – i form af olieræddike – forblev nogle små planter, der ikke for alvor var i stand til at suge næringsstofferne op af jorden.

Men for plantechef i Dansk Landbrug Sydhavsøerne, Claus Nørgaard, er der alligevel ikke nogen grund til at afskrive mellemafgrøder som alternativ til efterafgrøder.

- Vi har haft to år, hvor det ikke har fungeret, men forrige år nåede mellemafgrøderne at vokse sig rigtig store. Fagligt set skulle det fungere med mellemafgrøder, men vi har bare haft et par uheldige år, fortæller Claus Nørgaard.

Voksede for lidt
På Finn Jørgensens mark havde de forsøgt med at så mellemafgrøderne på tre forskellige tidspunkter. En stribe blev sået fire uger før høst, en to uger før høst og endelig en lige efter høst. Ingen af dem var rigtig i stand til at vokse tilstrækkeligt.

Plantekonsulent Lars Andresen fra Dansk Landbrug Sydhavsøerne viste også resultaterne fra sidste års forsøg.

- Hvis det skal virke, så skal mellemafgrøderne gerne suge 30-40 kilo N op, men på denne mark lykkedes det kun at suge 15 kilo N op, fortalte Lars Andresen.

Læs også