Ud og ind og ud igen

MÆLKEKARRUSEL: Mælkeproducenterne fra Danish Dairy meldte sig endnu engang ud af Arla, blot to dage efter deres sidste indmelding. - Usympatisk, siger Arla formand.

Det sendte kraftige bølger igennem mælkebeholdningen, da en gruppe mælkeproducenter sidste nytår officielt etablerede sig som udbrydere fra Arla i virksomheden Danish Dairy. Det var en reaktion på, hvad grundlæggerne mente, var en alt for lav Arla-notering.

Det har siden været Danish Dairys usentimentale filosofi, at sælge mælken til den højeste pris muligt, og det var på den nøgterne baggrund at udbryderne den 28. august meldte sig ind i Arla igen. Arlas notering lå nemlig et pænt stykke over konkurrenternes i Europa.

Her fik de dog besked på, at man fra Arlas side ikke kunne afhente deres mælk før tidligst den 22. september. Det fik en del af de nyankomne til straks at melde sig ud igen. Samtidigt ligger Danish Dairy i forhandlinger med to unavngivne mejerier, et i Danmark og et i Tyskland, om to kontrakter på hver godt 50 millioner kilo.

Så skete det, at prissituationen også ændrede sig. Arla meddelte 9. september, at noteringen falder med 23 øre, fra og med den 23. september. Det har, ifølge bestyrelsesmedlem i Danish Dairy, Peter Stenvig, fået endnu flere til at melde sig ud igen.

Usympatisk udmelding
- Personligt syntes jeg, det er usympatisk, og usolidarisk over for andelstanken. Når man melder sig ud så hurtigt igen, så vidner det om ren spekulation, siger Arla Foods formand Ove Møberg, der dog samtidigt gerne vil sige, at alle er altid er velkomne i Arla. Både til at melde sig ind, og til at melde sig ud.

Men Peter Stenvig er i branchen for at tjene penge.

- Når Arla kan betale en god pris igen, så vil vi gerne være med, siger Peter Stenvig. Han fortæller, at han ikke forventer Arlas notering skal ligge højere end markedsprisen. En pris han og Danish Dairy altså er i færd med at undersøge.

Sammenfald tilfældigt
Sammenfaldet mellem, at Arlas logistiske kapacitet først kan rumme de nye fra 22. september og så prisfaldet den 23. er helt tilfældigt, forsikrer Ove Møberg.

- Det er der overhovedet ingen sammenhæng i. Vi havde et møde (i Arla, red.) den 9. september, hvor vi blev enige om at sætte prisen ned, siger Ove Møberg med henvisning til, at da havde en stor del af producenter allerede meldt sig ud.

- Det kunne godt tænkes, at Arla sænker prisen på grund af, vi er med igen, men det ved jeg jo ikke, siger Peter Stenvig.

- Det er godt, at vi melder os ud, så holder vi Arla vågen, siger han.

De udmeldte producenter kan til hver en tid ombestemme sig frem til 1. januar 2009, hvor udmeldingen træder i kraft.

Læs også