Foderet falder!

(LANDBRUG FYN) Svineproduktionskonsulent imødegår udsagn i sidste uges avis om stigende svinefoderpriser.

- Svinefoderet stiger ikke - det falder!

Svineproduktionskonsulent Jan Karlsen, LandboFyn, føler behov for at dementere udtalelser i sidste uges Landbrug FYN, hvor det fremgik, at stigende råvarepriser smitter af på prisen på færdigfoderblandinger.

- Vi taler dagligt med mange svineproducenter i vor rådgivning om foderindkøb. Selv om det ikke gælder alle svineproducenter, så er det typiske billede lige nu priser på kornblandinger til slagtesvin, som ligger 3-4 kroner lavere end de kontrakter, som er indgået eller tilbudt tidligere på sæsonen. Og forskellen indenfor smågrisefoder er endnu mere markant.

Prisfaldet er ifølge Jan Karlsen ikke begrundet i faldende råvarepriser, men i en fortsat skarp konkurrence i den fynske foderstofbranche.

- Derfor oplever vi, at svineproducenter, som har ventet med at tegne kontrakt på svinefoder, i langt de fleste tilfælde laver en bedre forretning. For en gennemsnitsproducent kan det betyde 30-40.000 kroner, og indgår kornet i handlen, kan det let blive det dobbelte beløb. Her hører vi nemlig for tiden prisstigninger på omkring fem kroner tønden, nævner svinerådgiveren fra LandboFyn.

Han finder det nødvendigt, at branchefolk holder sig til faktiske forhold, når de udtaler sig.

- Man skal huske på, at de fleste svineproducenter disponerer ud fra de aktuelle informationer, som er til rådighed, og som man præsenteres for, fastslår Jan Karlsen.

TEKST: ERIK HANSEN

Læs også