Sæt rapsprisen på spil

GRIB CHANCEN: Ved at følge den internationale notering for rapsfrø, MATIF, kan landmanden selv satse på det bedste salgstidspunkt i perioden 1. september 2002 - 31. juli 2003.

Man kan blive rig, og man kan blive fattig af at handle med aktier på internettet. Kan man slet ikke styre spillelysten, kan man også blive ludoman.

Helt så galt tror såsædschef Kim Bonde fra Den lokale Andel ikke det går, når medlemsforretningerne åbner op for en ny måde at handle raps.

- Det nye og epokegørende bliver den åbenhed, der nu kommer til at herske om engrosprisen på raps. Ved at følge den internationale notering for rapsfrø, MATIF, får man mulighed for, i perioden 1. september 2002 indtil 31. juli 2003, selv at slå til, når man mener, prisen er den rigtige.

- Landmanden får samme viden som grovvarehandlerne, og kan, alt efter temperament, vælge den sikkerhed, der passer ham bedst på det stærkt svingende marked, siger Kim Bonde.

- Gennem de seneste år har engrosprisen på raps svinget mellem 110 og knapt 200 kroner pr. hkg. Som eksempel kunne man ved kontraktindgåelsen med sin lokale andelsforening måske opnå en pris på 150 kroner pr. hkg, som afregnes, når analysen foreligger efter høst.

- Vælger man i stedet at opnå delvis sikkerhed med en minimumspris, men vil bevare muligheden for selv at kunne slå til ved en højere pris, hvis udviklingen skulle gå i den retning, sker det gennem en slags forsikring. Det koster 10 kroner pr. hkg, som skal fratrækkes den pris, man handler på. Eksempelvis hvis MATIF-prisen på et tidspunkt er steget til 160 kroner, fratrækkes de 10 kroner, og rapsen afregnes så med 150 kroner. Dertil kommer naturligvis transportomkostninger, som kan variere en del fra landsdel til landsdel. Typisk kan det løbe op i 15 kroner pr. 100 kroner pr. hkg.

- Her skal landmanden helt og holdent selv styre det tidspunkt i den aftalte kontraktperiode, hvor han vil vælge at sælge sit rapsparti. Det kan han gøre ved at følge udviklingen på Den lokale Andel’s hjemmeside, www.dla.dk.

Med de lave kornpriser for tiden er det Kim Bondes opfattelse, at raps igen kan blive en interessant afgrøde.

- Og med de tre nye muligheder for kontrakttegning har man jo både mulighed for at satse eller dele risikoen ved kombinere flere typer aftaler. Kontrakterne skal tegnes hos den lokale foderstofforretning, men foregår kun i et begrænset tidsrum, pointerer han.

Læs også