Eksplosiv ydelsesfremgang for Jersey

(LANDBRUG FYN) - Vi ønsker stadig at være i front på verdensplan, sagde Dansk Jerseys formand på organisationens årsmøde i Middelfart i sidste uge.

- Ydelsen inden for Jersey racen har i indeværende kontrolår været, hvad jeg vil tillade mig at kalde eksplosiv. En fremgang på 17 kg fedt plus protein tror jeg aldrig har været præsteret i nyere tid.

Det sagde formanden, Uffe Gottschalk Jensen, Vonge, da han i torsdags på Dansk Jerseys årsmøde på Middelfart Kursuscenter aflagde beretning om aktiviteterne i det forløbne år. Som årsager til fremgangen pegede formanden blandt andet på god genetik, godt management i besætningerne samt en vis »Lemvig-effekt«, nemlig alle de mange FYN Lemvig-døtre, der malker ude i besætningerne.

- Også eksporten af både levekvæg og sæd slår nye rekorder, påpegede Uffe Gottschalk Jensen. Således er der i 2003 eksporteret 2.156 kvier.

- Det kan måske bekymre lidt, at så meget god genetik forsvinder ud af landet. Men »Den danske profil« er for alvor blevet efterspurgt i hele verden. Lemvig har banet vejen, og nu følger Impuls.

- Det sidste nye marked er Grønland, som har indkøbt jerseysæd til inseminering af importeret islandsk kvæg. Men, erklærede Jersey-formanden med et smil, det er ikke JAS Eskimo!

- Det genetik, der går ud af landet, er bedre end det, der bliver tilbage. Det er gode kvier, I eksporterer, så sørg for at få nogle gode priser for dem, lød rådet fra Uffe Gottschalk Jensen, der anslog, at målet på 100.000 eksporterede sæddoser ikke er uopnåeligt.

Dansk Jersey har besluttet at bruge et beløb på 10 kroner pr. 1. inseminering på (ægtransplantation) ET og arbejdet med kerneavl.

Såfremt man vælger at etablere kernebesætning, har bestyrelsen besluttet, at alle dyr i projektet skal være ejet af Dansk Jersey. Tanken er, at forudsætningen for tilskud til ET er, at anden og fjerde fødte kviekalv efter ET købes af Dansk Jersey. Til forskel fra Future Genetics vil kernen være åben, og der vil blive selekteret meget stærkt.

Kerneavlsprojektet vil blive forelagt Dansk Jerseys besluttende avlsforum til vurdering og diskussion på næste møde i december. Endvidere er det i Dansire- regi besluttet at undersøge mulighederne for en dansk produktion af kønssorteret sæd, hvilket vil kunne give store afprøvningsmæssige fordele.

Dansk Jerseys fornemste hædersbevisning, Kærbyholm Legatet blev tildelt Albert Nielsen, Vester Åby.

Titlen Årets Opdrætter 2003 gik til en anden fynbo, nemlig Jesper D. Jensen, Boltinggård Skov, Ringe, for jerseytyren Q Lic, som nu er brugt til 26.000 insemineringer og har 1600 døtre med mange flere på vej.

Titlen Årets Jerseybonde 2003 blev tildelt Kirsten Muldkjær, der er sekretær på regionskontoret i Holstebro. Og Dansk Jerseys Legat, som i år uddeltes for første gang, gik til Jørgen Kragh, Lyngsminde, Hejnsvig, og Thue Westerberg, Ådal, Jelling.

Der var sølvfad for køer afgået med livsydelse over 8.500 kg fedt + protein til Jens Arne Rasmussen, Esbensgave, Hesselager, Bert Kemmere, Ølgod, Herluf Rahr, Gjem, og Erling Hansen, Søvind ved Horsens.

Læs også