Det skal også give økonomisk mening at drive den grønne omstilling. Ellers bliver det svært.

Forleden havde Østjydsk Familielandbrug inviteret til foredrag med professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet, der tog foreningsmedlemmerne med på tur i treparten.

Undervejs zoomede Jørgen E. Olesen ud og så på fødevareproduktionen i et globalt perspektiv, og hvordan klimaforandringerne allerede nu – og i endnu højere grad fremover – vil sætte den under pres.

Eksempelvis er kaffeproduktionen udfordret af tørke. Andre gange zoomede han ind og kiggede på, hvordan treparten kommer til at påvirke dyrkningen på den enkelte mark.

Professoren forklarede eksempelvis, at der er forskel på, hvor meget og hvordan kvælstofudvaskningen sker fra markfladen.

Brug for viden

En af dem, der lyttede med, var Lars Vestergaard fra Uldum nær Horsens. Han driver 80 hektar med økologisk planteavl.

- Jeg har brug for at vide, hvad jeg skal gøre fremover, og sådan en aften som i aften er dér, hvor man får information, siger han.

I løbet af foredraget kom Jørgen E. Olesen ind på, at der i forbindelse med at forme fremtidens landbrug – eksempelvis når det gælder energiproduktion – er brug for, at opgaverne bliver løftet i fællesskab.

Det er en tanke, som Lars Vestergaard køber ind på.

- Lige nu går jeg med overvejelser omkring at lave et minivådområde. Jeg har noget, ikke lavbundsjord, men lavere liggende jord, som man godt kunne grave huller i og så lave et minivådområde der.

- Hvorfor er du motiveret for at lave et minivådområde?

- Jeg vil gerne være med til at gøre noget for at få begrænset kvælstofudledningen. Det er ikke sikkert, det kommer mig selv til gode, men så har vi da alle sammen mindre, vi skal gøre til sidst.

Gode spørgsmål

Efter arrangementet var formanden for Østjydsk Familielandbrug, Niels Jørgen Thomsen – der i øvrigt er medlem af den lokale trepart Mariager Fjord – godt tilfreds.

- Der var et flot fremmøde, og spørgelysten var stor. Samtidig var det en stor fornøjelse at opleve Jørgen E. Olesens syn på treparten, siger Niels Jørgen Thomsen.

- Han har et balanceret syn på det at skulle brødføde verdens befolkning, gøre fødevareproduktionen mere bæredygtig og samtidig gøre det på en måde, så landmanden har en fornuftig bundlinje, tilføjer formanden.