Velkommen i folden hos seks besætninger

Søndag den 21. maj afvikler Fyns Kødkvægsudvalg den traditionelle »Kødkvægets dag«.

Traditionen tro inviterer fynske kødkvægsavlere interesserede indenfor i folden til en snak om kvæg. I år er det søndag den 21. maj fra klokken 10 til klokken 16, at der er mulighed for at besøge seks forskellige besætninger rundt om på Fyn. Det drejer sig om en besætning med simmentalere, mens de øvrige har ekstensive racer.

Simmentaler er repræsenteret ved Rasmus Berg, der sammen med sin far Hans Berg og lillebror Johan Berg, har 35 simmentalerkvæg, der om sommeren græsser på 22 hektar vådområder ned til Hårby Å. Simmentalerkvæget vises dog hjemme på græsarealerne omkring gården på Vesemosegyden mellem Voldtofte og Haarby, fordi engene med sommergræsset stadig er for våde.

Hos Klaus og sønnen Mike Brems i Lindved kan besøges 20 moderdyr af racen Hereford sammen med kalve og ungdyr. I deres avlsarbejde har de hentet befrugtede Hereford-æg hjem fra USA, og de første to ET-kalve er kommet til verden.

Dexterkvæg er repræsenteret ved Margit og Lars Dalsgaard Sørensen i Gestelevlunde. Familien har haft dyrene siden foråret 2017, hvor de startede med to hundyr. Ved kvægkvægets dag bydes på smagsprøver af Dexter-pølser og håndbrygget øl.

Hos Holmelund & Ko v/Trine Mehlsen og Jesper Langfeldt præsenteres 75 stykker kvæg af racen Welsh Black og krydsninger mellem Welsh Black og Aberdeen Angus. Kvæget græsser 50 hektar vådområdejord ned til Sallinge Å. Klokken 11 og 13 vil der være rundvisning med en naturvejleder, der fortæller om kvægets betydning for den danske natur. Derudover byder Trine og Jesper på gratis kaffe og kage. Der er mulighed for at handle i gårdbutikken på gården og købe en grillet oksepølse.

Endelig deltager to besætninger med Skotsk Højlandskvæg. Det er Kildegaarden Highland Cattle i Skalkendrup, hvor Jeanette og Jens Kimer-Jørgensen har 50 stykker kvæg af den langhårede race. På dagen kan man se dyrene hjemme omkring gården og gå en tur op på Skalkenbjerg, hvor der er en fantastisk udsigt ud over Storebælt. På dagen bydes på gratis kaffe. Der er mulighed for at handle i gårdbutikken på gården og købe drikkelse og en grillet oksekødspølse.

På Labøllegaard ved Hårslev hos Margith Bjerre og Villy Rasmussen kan besøges et mindre biodynamisk kvægbrug med cirka 25 Skotsk Højlandskvæg på 12 hektar græsmarker. Gården har igennem de sidste otte år arbejdet på at bevise, at vores klimaforurening ikke er koens skyld. Der arbejdes med opbygning af humus/kulstof i jorden gennem holistisk afgræsning, tilførsel af mælkesyrebakterier, kompost-te, hø-te, og produktion af kompost til arealer, hvor der laves vinterfoder.

Kødkvægets dag på Fyn

Følgende besætninger deltager ved arrangementet søndag den 21. maj kl. 10-16

Bergs Simmentaler - Vesemosegyden, 5620 Glamsbjerg (Simmentaler)

Hereford by Brems - Lindvedvej 36, 5260 Odense S (Hereford)

Gestelevlunde Dexter – Gestelevlundevej 11, 5750 Ringe - (Dexter)

Holmelund & Ko - Gestelevlundevej 31, 5750 Ringe - (Welsh Black)

Kildegaarden Highland Cattle - Skalkendrupvej 42, 5800 Nyborg - (Skotsk Højlandskvæg)

Labøllegaard - Labøllevej 21, Labølle, 5471 Søndersø - (Skotsk Højlandskvæg)

Læs også