Slog 340 ihjel: Dansk teknologi kan bremse sygdomsudbrud under fødevareproduktion
Med den danske teknologi raslysering fra virksomheden Lyras kan producenter dræbe listeriabakterien direkte i mælk, lage og andre væsker i fødevareproduktionen.

Teknologien raslysering kan ifølge lyras inaktivere den farlige bakterie listeria. Foto: Lyras
Listeria kostede mindst 340 mennesker livet i Europa i 2023 og er netop nu årsag til omfattende tilbagetrækninger af franske fødevarer.
Den danske virksomhed Lyras mener at have løsningen gennem teknologien raslysering, der med UV-lys og turbulent flow dræber bakterier i væsker som mælk, valle, procesvand og saltlage.
- Listeria er en ekstremt robust mikrobe. Den kan overleve selv i den saltholdige lage, der bruges i osteproduktionen, så lagen kan blive et reservoir for kontaminering og en kilde til spredning af bakterier. Vores tests viser, at raslysering dræber den effektivt. Det gør teknologien til et stærkt værktøj for producenter, som ønsker at beskytte forbrugerne, siger Mark Kalhøj Andersen, adm. direktør i Lyras i en pressemeddelelse.
Metoden er allerede godkendt i Holland til produktion af råmælksost og kan hjælpe europæiske producenter med at leve op til de skærpede EU-krav til fødevaresikkerhed, der træder i kraft i 2026.
For industrien betyder det færre kassationer, og forbrugerne får en bedre beskyttelse mod den livsfarlige bakterie.