Lyras baner vejen i Tyskland: Raslysering godkendt til industriel vallebehandling
Den danske teknologi, raslysering, til skånsom og energieffektiv behandling af væske har opnået officiel godkendelse i Tyskland.

Mark Kalhøj Andersen, adm. direktør i Lyras A/S, glæder sig over godkendelsen af raslysering-teknologien i Tyskland. Fotos: Lyras A/S
For første gang er teknologien raslysering blevet godkendt til industriel behandling af valle i Tyskland. Teknologien er udviklet af den danske virksomhed Lyras A/S og har fået grønt lys fra Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL).
Godkendelsen er opnået efter et tæt samarbejde med et førende tysk mejeri og eksperter fra Max Rubner Instituttet.
I en pressemeddelelse skriver Lyras, at det installerede raslyseringssystem behandler 45 kubikmeter valle i timen, og godkendelsen markerer et betydningsfuldt gennembrud på et af Europas største mejerimarkeder.
- Den første installation i et nyt land er altid den mest krævende og særligt i Tyskland. Raslysering af valle har ikke tidligere været godkendt her, hvilket gjorde processen særligt udfordrende, siger Mark Kalhøj Andersen, adm. direktør i Lyras, og tilføjer:
- Vi er stolte over at have nået denne vigtige milepæl på et af Europas største og mest betydningsfulde mejerimarkeder.
Et teknologisk gennembrud for mejeriindustrien
Den tyske mejeri- og osteekspert Joachim Löw kalder godkendelsen af raslysering for et gennembrud.
- Anvendelsen af raslysering til vallebehandling er et gennembrud inden for skånsom behandling af væsker. Teknologien sikrer en effektiv reduktion af mikroorganismer uden at gå på kompromis med funktionelle eller sensoriske egenskaber, som det ofte ses ved termiske metoder, siger eksperten.
Joachim Löw hæfter sig ved, at godkendelsen af raslysering får betydning for kvalitet og energiforbruget i mejeriindustrien.
- Det åbner nye muligheder for at forbedre kvaliteten og samtidig reducere energiforbruget i mejeriindustrien. Jeg forudser, at raslysering i mange tilfælde vil erstatte traditionel pasteurisering eller termisering, siger han.
Selvom UV-lysets mikrobielle inaktivering har været kendt i årtier, gør Lyras’ patenterede raslyseringsproces det muligt at anvende teknologien kontrolleret og effektivt i uigennemsigtige væsker på industriel skala. Raslysering inaktiverer mikroorganismer uden brug af varme, og reducerer dermed energiforbruget markant sammenlignet med traditionel pasteurisering.
- Vores proces bruger langt mindre energi end traditionel pasteurisering og muliggør længere produktionstider mellem CIP. Der opstår heller ikke fouling som følge af temperaturforskelle og processen eliminerer risikoen for rekontaminering, som ofte ses i regenerativzonen ved varmegenvindingssystemer, siger Mark Kalhøj Andersen.

Lyras har opnået godkendelse af raslysering-teknologien til vallebehandling i Tyskland.
Fra fossil energi mod elektricitet
Efterhånden som industrien bevæger sig fra fossil energi mod elektricitet, bliver raslysering endnu mere relevant.
Teknologien bidrager til lavere CO2-udledning, reducerede driftsomkostninger og en hurtig tilbagebetaling af investeringen.
Udover valle kan raslysering anvendes til en lang række andre uigennemsigtige væsker i fødevare- og drikkevareindustrien.
- Vores raslyseringssystemer er allerede i drift i flere andre europæiske lande, hvor de anvendes til ostemælk og valle med stor fordel for vores kunder og i sidste ende også for forbrugerne, siger Allan Holst Sørensen, Senior Sales Engineer hos Lyas og mejeriekspert.








































