Insekt-produktiviteten steg enormt med særlig LED-løsning

Produktiviteten hos insekt-producenten Enorm steg med 20 procent efter installation af belysning designet til fluernes behov.

Soldaterfluelarver er en vigtig kilde til insektprotein, der i stigende omfang anvendes i forskellige fødevare- og foderprodukter. For at sikre en optimal produktion af de proteinrige insekter kræves præcis lysstyring – og særdeles hårdføre armaturer.

I 2022 stod Østbirk-firmaet Enorm imidlertid over for udfordringer med deres hidtidige belysning, men RN Solutions, en leverandør af specialiseret belysning til staldanlæg, præsenterede en løsning for Enorm, der adskilte dem fra andre konkurrenter.

Rune Qvist Nielsen, adm. direktør hos RN Solutions, tilbød Enorm muligheden for at teste forskellige lyskilder og forslag for at finde frem til den optimale løsning til produktionen af soldaterfluer, og det tætte samarbejde om at finde den optimale løsning blev for CTO hos Enorm, Arne Holst Lauridsen, udslagsgivende for valget af lysleverandør.

- Rune Qvist Nielsen sendte noget lys og nogle forslag, som vi så kunne teste sammen. Så fik vi vores R&D-afdeling til at kigge på, og se hvilken effekt det havde på fluerne. Så jeg vil sige, valget faldt på RN Solutions på grund af en blanding af Runes velvilje i forhold til projektet og deres tekniske knowhow – sammen med deres leveringsgaranti, forklarer Arne Holst Lauridsen i en pressemeddelse.

Og fluerne reagerede

RN Solutions udviklede specialarmaturer med IP69K-certificering, hvilket betyder, at de er ekstremt vandresistente, og det var en afgørende faktor for succes i det fugtige miljø, hvor fluerne trives bedst. Udover at opfylde miljøkravene indeholder armaturerne også nøje udvalgte farvespektre, der bidrager til fluernes trivsel. Og det kommer ikke bag på Rune Qvist Nielsen, at fluerne trives under de robuste lyskilder.

- Det er en blanding af flere lysfarver, men for os mennesker ser det grønligt ud. Farvespektrummet virker behageligt for fluerne, som derfor bliver mere produktive. Sådan er det faktisk med alle dyr, siger Rune Qvist Nielsen.

Resultaterne af den specialdesignede belysning var imponerende. Arne Holst Lauridsen anslår, at produktiviteten er steget med op til 20 procent hos fluerne. Derudover er energiforbruget blev reduceret med omkring 30 procent, da armaturerne er energieffektive.

- Vi kan se, at fluerne virkelig har reageret godt på den nye belysning, og deres æglægning er steget, siger Arne Holst Lauridsen.

Ikke bare en lampe

Samarbejdet mellem Enorm og RN Solutions har ikke kun ført til udviklingen af specialbelysning til fluerne, for RN Solutions har også leveret standardbelysning til Enorms haller, og lyseksperten har fastholdt fem års-garantien for armaturerne i det hårde produktionsmiljø.

Denne helhedsorienterede tilgang til belysningen, som RN Solutions har leveret, giver Enorm mulighed for at fokusere på deres kerneforretning uden at medarbejderne behøver bekymre sig om belysningsaspekterne af produktionen.

- Jamen både de her specialarmaturer og standardarmaturer, det virker, og det er noget, jeg også regner med, bliver ved med at virke. RN Solutions har valgt at sige, vi sætter det op, så det passer til garantien. De har solgt det som en løsning og ikke bare en lampe. Det gør virkelig noget for mig, så jeg ikke skal bruge en masse energi på det, siger Arne Holst Lauridsen.

Og der er god grund til, at han er glad for garantien, for fluernes miljø er ekstremt hårdt for produktionsanlægget, hvor luftfugtigheden ofte ligger over 80 procent.

- Andre leverandører havde måske bare givet os garantien, og hvis noget gik i stykker, så skulle vi give en masse beviser, for at det blev erstattet. RN Solutions har sat det op efter, hvad de vurderer, det skal kunne holde til, siger Arne Holst Lauridsen.

Læs også