Spildevand fra nordjysk mejeri skal indgå i bæredygtig energiproduktion

Et kommende Power-to-X-anlæg ved Rybjerg Biogas nær Skive har sat som mål ikke at anvende drikkevand til den nye brint-produktion, og Thise Mejeri har tilbudt at levere spildevand som løsning.

En af de sidste beslutninger, den afgående direktør på Thise Mejeri, Poul Pedersen, fik skrevet under på, var, at mejeriet nu også kommer til også til at engagere sig i grøn omstilling ved at bidrage til produktionen af brændstof gennem det såkaldte Power-to-X i et nyt anlæg ved Rybjerg Biogas nær Skive.

Det skriver Skive Folkeblad.

Det nye anlæg vil få brug for cirka 15.000 kubikmeter vand om året, fortæller Jens Henry Christensen, ejer af Rybjerg Biogas. Og her er Thise Mejeri kommet anlægget til undsætning.

- Vi producerer 500-600 kubikmeter spildevand pr. døgn på mejeriet og kan sagtens imødekomme Rybjerg Biogas’ behov for vand til produktion af brint, siger Poul Pedersen, direktør for Thise Mejeri til avisen.

Jens Henry Christensen tilføjer, at det er målsætning ikke at anvende drikkevand til elektrolyseprocessen på Power-to-X-anlægget, da det ikke passer ind i virksomhedens vision om bæredygtig energiproduktion.

For nyligt valgte Energistyrelsen at bistå det nye Power-to-X-anlæg med cirka 70 millioner kroner over de kommende ti år.

Læs også