Har fortrudt EU-støttet investering

Anders Lindgård klapper langt fra i hænderne over al landbrugsstøtte fra EU.

Anders Lindgård har blandt sine tilskud fortrudt et enkelt af dem.

- Jeg fik i 2012 godt 90.000 til at lave en plantage med 5.000 træer på 3 hektar, mod at det skulle være plantet helvedes tæt og hurtigt. De penge har jeg simpelthen fortrudt. Jeg bander over det hver dag, for det er rigtig skidt at plante så tæt, når du skal alting lige fra at plukke frugten eller til beskære træerne. Men dengang var jeg jo bare en grønskolling, siger han.

Tætheden, medgiver han, kan være en gevinst for de store avlere. Men det er imod Kysøkos filosofi om ikke at dyrke jorden for hårdt, ligesom plantagen også satser på multicropping, hvor man blander sorterne på kryds og tværs.

- På den måde synes jeg, at EU kigger forbi os, der vil gå andre veje med biodiversitet og andre dyrkningsmåder. Og det er problemet med tilskud. Man skal passe på med, at man ikke presser ting ind i nogle rammer, som ikke er optimale for dem, som skal udnytte midlerne.

Grundbetaling er bevidstløst socialtilskud

Ellers synes Anders Lindgård, at projekttilskud fra ordningerne i Landdistriktsprogrammet er en god idé, fordi pengene går til innovation, der ofte fører nye produkter og vækst med sig.

- Derimod synes jeg, at det almindelige hektartilskud (grundbetalingen, red.) er direkte idiotisk. For eksempel bare til frugtplantager gives der støtte til alle i hele Europa, som gør, at vi får en overproduktion af frugt, der presser priserne ned.

- I alle andre industrier der er det altså kun de dygtige, der overlever. Hvorfor har vi så specielt ondt af landbrugerne? Det fatter jeg altså ikke. Vi bliver holdt kunstigt live, mens andre erhverv kan dø. Nej, jeg synes ikke, vi skal have det bevidstløse socialtilskud. Det fører intet med sig.

Læs også