Digitale hjælpere – også for økologer

Også økologerne kan hente masser af gevinster ved at hoppe på digitaliseringsvognen – mere tid, bedre overblik og en sundere forretning er bare nogle af dem, skriver Nicolai Fog fra Seges i ugens digitaliseringsklumme.

Af Nicolai Fog, product portfolio manager, Seges

Vi beder til jordens skaber om god energi og karma til vores afgrøder, kysser køerne godnat og leger landmand-light med ”vi når det nok”- attitude, mens vi håber på det bedste. Sådan er det jo med økologer, ikke?
Ingen af os kunne drømme om at tænke på vækst, bundlinje eller optimering. Nææh, her handler det om, at alle har det godt – både dyr, jord og mennesker i pagt med naturen. Præcis som landmandskabet var i de gode gamle dage. Eller hvordan?

Billedet er selvfølgelig stærkt karikeret – og som det forhåbentligt fremgår voldsomt ironisk. Jeg er selv økologisk landmand - udover mit virke som digital ekspert i Seges. Og fra begge udgangspunkter ved jeg selvfølgelig også, at økologiske landmænd, udover de oplagte fællesnævnere, er lige så forskellige som konventionelle landmænd. Det er noget af det, jeg elsker ved faget – og ved mit arbejde.

Der er aldrig to besøg hos jer landmænd, der er ens. Og aldrig to af jer, der har samme behov for viden, værktøjer og inspiration. Derfor er jeres brug af digitale værktøjer selvfølgelig også meget forskellig. Men når nogle siger, at de digitale hjælpere kun sjældent kan bruges hos økologer, er det helt forkert.

Eksempler

For også hos økologer er der masser af gevinster at hente – mere tid, bedre overblik og en sundere forretning er bare nogle af dem. Det handler bare om at se på det, du kan bruge på din bedrift – og om at være kreativ.

Og blot for at nævne nogle få eksempler kan du som økolog føre din logbog i FarmTracking, hvilket gør det meget lettere at blive klar til det årlige kontrolbesøg. Du kunne også bruge Hot Spots til at registrere ukrudt – måske dine tidsler? Og i DMS kan du registrere i forhold til tilbageholdelsestid og medicinering.

På min egen bedrift har jeg også gode erfaringer med løbende at få styr på mine bilag i Summax. Tidligere var det en kæmpe, og ret kedelig opgave at få styr på det hele op til momsen og den årlige økologikontrol.

Men med det hele samlet ét sted er man ajourført og kan svare på de spørgsmål, der kommer, mens man sidder i ro og mag med kaffen foran pc´en.

Lettere

Ved det seneste kontrolbesøg ville jeg for første gang gennemføre uden at printe bilag. Og ja, så må jeg jo indrømme, at jeg var en tøsedreng, så jeg havde alligevel printet en bunke… Men jeg kom aldrig til at bruge den, alt gik godt, og ikke mindst var det meget lettere.

For vi økologer er historikken særligt vigtig, fordi vi har mindre mulighed for at bruge kemi, og det er svært at huske fra år til år, hvad man gjorde og hvor. Men bruger du de digitale værktøjer og registrerer løbende, får du det gode overblik, mere ro i maven og bedre resultater.

Jeg kan på det varmeste anbefale det – og har du brug for mere konkret hjælp og værktøjer, kan du altid fange din nærmeste rådgiver eller os her i Seges.  

Økologikongres

Jeg håber, at vi mødes på Økologikongressen, hvor jeg sammen med to landmænd deler erfaringer med brugen af digitale værktøjer.

God arbejdslyst med de digitale hjælpere!

Læs også