Debutant løb med sejren

Titlen som Miss Vendsyssel tilfaldt i år en førstegangsudstiller inden for malkekvæget på Hjørring Dyrskue.

Miss Vendsyssel 2023 blev en sjettekalvs Holsteinko fra Anders Elholm Andersen, Tylstrup. Fotos: Line Brusgaard

Det blev en sjettekalvs Holstein-ko fra Anders Elholm Andersen fra Tylstrup, som løb med sejren som Miss Vendsyssel på Hjørring Dyrskue.

Inden spændingen blev udløst, og Holsteinkoen var udråbt som vinder, havde dommer Mogens Madsen vurderet køerne nøje.

- Det er jo altid tæt, når man når hertil. Og køerne er sat godt op. De er de bedste køer, der blev udpeget i går, sagde han og fortsatte:

- Det skal heller ikke være nemt, men det er sjovt at gå og se så gode køer. Det er så bare lige at få dem rangeret det er jo udfordringen, når det er lidt ældre køer mod lidt yngre køer.

Holsteinkoen var den ældste af de sidste tre køer i ringen, og som trak det længste strå foran sidste års Miss Vendsyssel, en tredjekalvs DRH-ko fra Borup Holstein, Vrå, og en andenkalvs jerseyko fra Bent og Lars Olesen, Alstrup I/S, Brønderslev.

- Jeg tager også lidt med dagsformen ind i bedømmelsen. Hvordan står hun typemæssigt, hvor ligger hun i laktationen. Og så yveret, det giver sig selv. Og benene skal jo være gode, forklarede dommeren blandt andet i sin begrundelse for valget af vinderkoen.

Han pegede også på, at vinderkoen inden for sin race er en lidt ældre ko, men at det klæder hende godt, og at hun har superlemmer.

En god ko både på skue og hjemme i stalden

Vinderkoen blev også bemærket af tidligere landskonsulent hos Dansk Holstein, Keld Christensen, som stod for at præsentere kvæget, mens han samtidig gav tilskuerne en indsigt i kvægavlen.

- Nu stod jeg lige før og snakkede om, at ældre køer med lidt mere rummeligt yver og fem års ydelse sagtens kan være med. Og så kom Holsteinkoen her, sagde han indledningsvist.

Han fremhævede blandt andet, at det i dommerens vurdering af køerne vægter højt, at det er en flot ko, men at man i dagligdagen også gerne vil have, at der både er økonomi, arbejdsfornøjelse og ingen problemer er med køerne.

- Og det er jo så det, at I har resultatet af her, sagde Keld Christensen, som dog også fastslog:

- Og så kan man sige hjemme i stalden, om de lige er til at blive Miss Vendsyssel i type og eksteriør. Det behøver ikke at være et kriterium for, om det er en god eller en dårlig ko hjemme i stalden. Overhovedet ikke.

Læs også