Nordsjællandsk avler udstiller zwartbles-får

De første får af zwartbles-racen kom til Danmark i 1980’erne. I dag er der tre-fire avlsbesætninger og omkring 45 hobbybesætninger med tilsammen cirka 500 dyr her i landet.

Tager man på Roskilde Dyrskue i år, og interesserer man sig for får, vil man blandt andet kunne se en lille gruppe moderfår af den smukke zwartbles-race fra Nejlinge Zwartbles Farm ved Helsinge, hvor dette billede er taget. Foto: Nejlinge Zwartbles Farm Nogle af Lene Baunbæks unge zwartbles-gimmere på sommergræs. Zwartbles-får er sorte med hvide blisser, hvide »sokker« og hvide halespidser. Racen stammer fra Holland. Foto: Nejlinge Zwartbles Farm

Af Erik Kjærgaard Christensen

Tager man på Roskilde Dyrskue i år, og interesserer man sig for får, vil man blandt andet kunne se en lille gruppe moderfår af den smukke zwartbles-race fra Nejlinge Zwartbles Farm ved Helsinge i Nordsjælland.

Udstilleren er Lene Baunbæk, som på sidste års dyrskue i Roskilde vandt titlen skuets bedste får med moderfåret Nejlinge Genia 262.

Lene Baunbæk har holdt får i en årrække – indtil 2012 danske såne-får. På det tidspunkt skiftede hun over til zwartbles-racen. I dag er grundstammen i hendes besætning 36 moderfår af denne race.

Oprindeligt hedefår

- Zwartbles-fåret er sort med hvide blisser, hvide »sokker« og hvide halespidser. Racen stammer fra Holland. Her blev disse får frem til 1950’erne anvendt som hedefår, som avlerne vandrede med og afsatte på lokale markeder, fortæller den nordsjællandske fåreavler.

Hun tilføjer, at zwartbles-fåret var ved at uddø i 1970’erne, hvor den hollandske bestand var helt nede på omkring 500 dyr. Racen blev reddet fra at uddø ved import af dyr fra blandt andet Storbritannien.

Samtidig krydsede man ind med det hollandske texel-kødfår og østfrisiske malkefår for at opnå krydsningsfrodighed og dermed nogle stærkere får. Det har givet zwartbles-fåret dets nuværende udseende.

500 dyr i Danmark

- De allerførste zwartbles-får kom til Danmark i 1980’erne, men der kom først for alvor gang i importen lige efter årtusindskiftet. I dag er der tre-fire avlsbesætninger og omkring 45 hobbybesætninger med tilsammen cirka 500 dyr her i landet, fortæller Lene Baunbæk.

Sammen med en gruppe andre danske avlere besøgte hun sidste år Holland. I den forbindelse blev der importeret fire væddere og 13 gimmere til Danmark. En af disse væddere og syv af gimmerne befinder sig i dag i hendes besætning.

34 af Lene Baunbæks moderfår har læmmet i marts-april, hvilket har resulteret i 70 lam, altså lige godt to lam pr. moderfår.

Hun sælger omkring 50 lam til slagtning om året, mens cirka 20 sælges til avl. De allerbedste avlslam beholder hun selv.

Sælger uld og skind

- Vi klipper alle dyrene i december i forbindelse med indbindingen. Ulden er nem at afsætte, fordi den er stærk og desuden flot med dens chokoladebrune farve med hvide nister. Skindene fra slagtelammene får vi garvet, hvorefter vi sælger dem, fortæller Lene Baunbæk.

Hun begyndte at udstille på Roskilde Dyrskue i 2018, og på skuet har hun opnået fine resultater med sine dyr.

- Det kan godt ærgre mig, at jeg ikke begyndte at udstille for mange år siden. Den gode stemning og kontakten med de andre udstillere og de mange besøgende har virkelig givet mig et energiløft. Jeg synes også, jeg får et fagligt udbytte ud af at være med, slutter Lene Baunbæk.

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs mere om Roskilde Dyrskue

Roskilde Dyrskue finder sted fra fredag den 31. maj til søndag den 2. juni 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til foredrag og workshops.

Læs mere her

Læs også

Roskilde Dyrskue

Roskilde Dyrskue finder sted fra fredag den 31. maj til søndag den 2. juni 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til foredrag og workshops.

Læs LandbrugSyd

Dyrskue avis: 34 sider sprængfyldt med dyrskuenyheder

Dyk ned alle vores 21 artikler om Roskilde Dyrskue

Dyrskueformand får debut på talerstolen

59-årige Villads Sørensen blev i efteråret valgt som ny formand for Roskilde Dyrskue, og han får således debut på talerstolen til den officielle åbning fredag den 31. maj.

Imponerende besøgstal

Med 113.763 gæster var der i 2023 besøgsrekord på Roskilde Dyrskue, der de seneste 10 skuer har haft et gennemsnit på knap 93.000.

27-årige Rasmus er på dommerlisten

Rasmus Bülow på 27 år har valgt at tage uddannelsen som kvægdommer, fordi han har en stor interesse for kvægavl. - Flotte dyr en er fryd for øjet, siger han.

Publikum vælger favoritten

En dør til forståelse af landbrugets vitale rolle

Farming Simulator – når virkelighed og gaming går hånd i hånd. På Roskilde Dyrskue er Esportshallen mere end blot et spil.

Tørrevogne giver fleksibilitet i den travle høstperiode

Turbodan viser på dyrskuet deres mobile tørreri, der kan sænke vandprocenten i op til 25 tons korn med fem procent i timen.

Ny importør med kendte svenske vogne

Bornholmske MCB Machinery er blevet importør og forhandler af Metsjö vognprogrammet.

Skoven til skue

Skovbyholm Grønt har plantet allé på standen, viser store skovmaskiner og er klar med landets billigste træpiller.

Kraftigt grej til hegn og hæk

HE Maskiner viser nye hegnsave og klippere frem på dyrskuet i Roskilde.

Land & Fritid sætter alle sejl til

På Roskilde Dyrskue er Land & Fritid repræsenteret, og det er med en stand, som blandt andet byder på gode dyrskuetilbud og konkurrencer om gavekort for i alt 22.000 kroner.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 75 artikler om Dyrskuer 2024

Scenen præsenterer »Tour de Kartoffel«

Lørdag kan du opleve »Tour de Kartoffel«. Et oplæg med Umut Sakarya og Det Grønne Museum.

Musik for de yngste på skuets scene

Popsi & Krelle gæster Det Fynske Dyrskue lørdag.

- Jeg skulle satme ikke have jersey

Da Niels Bak Veje startede på landbrugsskole, var jerseykøerne ikke blandt favoritterne. Det er de blevet siden – og efter et års fravær, er de igen med på Dyrskuet Thy-Mors.

Dyrskuering tilbage på fuld kraft

Efter et 2023 med få tilmeldte kvæg er Dyrskuet Thy-Mors tilbage på vanligt niveau.

Oplev en eventyrlig parade

H.C. Andersen paraden kan også opleves på årets dyrskue.

Slip kreativiteten løs

I den kreative stald er der rig mulighed for at kreere skønne projekter i selskab med Frøken Følleslev.

Jens Hvejsels Mindelegat

I år gik Jens Hvejsels Mindelegat til Karen og Per Rasmussen, som er to blandt flere, der har gjort en enorm indsats for, at Landbrugsmessen 2024 blev en realitet.

Søndag med Sebastian Klein

Skuets sidste dag byder blandt andet på Standup comedy-show for børn og voksne med Sebastian Klein på scenen.

Clara glæder sig til at vise sine Hereford frem

Når Det Fynske Dyrskue løber af stablen, bliver det med deltagelse af 20-årige Clara Birkholm Nielsen fra Svalehøj Hereford og hendes tyr Urd og koen Henna med kalven Vigan.

Fagfolk inspirerer

Bliv inspireret af fagfolk med fingeren på pulsen til Faglig Fredag.