Fine dyrskueresultater kræver grundigt hjemmearbejde

Pilegård Simmental udstiller i år otte dyr på Roskilde Dyrskue – blandt andet tyren Pilegårdens Rambo og moderen til den, Pilegårdens Mette, der begge opnåede fine resultater på sidste års skue.

Pilegårdens Mette, den store kødkvægsko midt i billedet, udstilles igen i år på Roskilde Dyrskue, hvor hun sidste år vandt titlen som bedste hundyr, både inden for simmental og på tværs af alle kødkvægsracerne. Foto: Erik Kjærgaard Christensen 2023-skuet blev en dobbelt triumf for Pilegård Simmental, der både blandt hundyrene (til venstre) og handyrene vandt den prestigefyldte interbreed-konkurrence blandt alle kødkvægsracerne. Her står 
Erik Olsen sammen med datteren Katrine Olsen og niecen Emilie Olsen (til venstre) med de to vinderdyr. Foto: Jesper Hallgren Hos Pilegård Simmental bliver de 85 dyr blandt andet fodret med affaldskartofler fra en lokal avler samt æbleaffald fra en juiceproducent. Det betyder, at der spares betydelige beløb til foderindkøb. Foto: Erik Kjærgaard Christensen

Af Erik Kjærgaard Christensen

Erik Olsen, der driver Pilegård Simmental, lægger stor vægt på at udstille og vise dyr fra sin kendte kødkvægsbesætning på dyrskue, da han sælger både tyre og kvier såvel herhjemme som til eksport. I år udstiller han otte dyr på Roskilde Dyrskue.

Pilegård Simmental har til huse på Solbjerggaard ved Venslev i Hornsherred. Besætningen blev startet op i 1988 og omfatter i dag cirka 85 dyr, nemlig 40-45 køer plus opdræt. Hvert år siden opstarten har dyr fra besætningen været udstillet på dyrskuet i Roskilde.

- Dyrskuet er en oplagt mulighed for at få præsenteret udvalgte dyr fra vores besætning. Hertil kommer, at vi her møder kollegaer, så vi kan få os en faglig snak og udvekslet erfaringer, siger Erik Olsen.

Pilegårdens Rambo udstilles igen

Det ligger fast, at tyren Pilegårdens Rambo skal udstilles på Roskilde Dyrskue. Her var denne tyr også udstillet i både 2022 og 2023. Sidste år vandt den titlen som bedste kødkvægstyr på tværs af racerne – både på Roskilde Dyrskue og på Landsskuet i Herning.

Også moderen til Pilegårdens Rambo, Pilegårdens Mette, udstilles i år i Roskilde. Her var hun også udstillet sidste år og vandt titlen som bedste hundyr, både inden for simmental og på tværs af alle kødkvægsracerne.

Udover Pilegårdens Mette udstiller Erik Olsen yderligere to køer samt fire kvier, men det er i skrivende stund ikke helt besluttet, hvilke dyr, der bliver tale om.

Hjemmearbejdet skal være gjort

- Skal man opnå fine resultater på dyrskuet, skal hjemmearbejdet være gjort grundigt. Så præsenterer dyrene sig bedst muligt, når de skal i ringen, understreger den erfarne simmental-avler.

- Det vigtigste er, at dyrene er store, og kødet skal sidde de rigtige steder, nemlig på ryggen og bagdelen, siger han.

- Vi laver ægtransplantationer og sælger embryoner, både herhjemme og til eksport. Indimellem køber vi malkekøer af stor race til at lægge embryoner op i. Det er en billig, men udmærket løsning, fordi malkekøerne har en højere drægtighedsprocent, forklarer Erik Olsen.

Genetik fra udlandet

- For at tilføre noget til genetikken i vores egen besætning, har vi også importeret simmental-sæd fra både Tyskland, England og Irland, fortæller han.

- Vi har ikke længere til dyrskuepladsen, end at vi selv kører dyrene. Det tager 35-40 minutter, og så kan vi jo selv planlægge, siger Erik Olsen.

- Når dyrene skal i ringen på dyrskuet, er det min datter, Katrine, der trækker, når der er tale om enkeltdyr. Når der skal flere dyr ind ad gangen, er jeg også selv med, fortæller han videre.

Hjemme på Solbjerggaard bliver de 85 simmentalere blandt andet fodret med affaldskartofler fra en lokal avler samt æbleaffald fra en juiceproducent. Det betyder, at der spares betydelige beløb til foderindkøb.

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs mere om Roskilde Dyrskue

Roskilde Dyrskue finder sted fra fredag den 31. maj til søndag den 2. juni 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til foredrag og workshops.

Læs mere her

Læs også

Roskilde Dyrskue

Roskilde Dyrskue finder sted fra fredag den 31. maj til søndag den 2. juni 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til foredrag og workshops.

Dyk ned alle vores 29 artikler om Roskilde Dyrskue

Første arbejdsdag for Pöttinger-profil

Pöttinger har ansat Martin G. Paulsen som salgsansvarlig for Pöttinger i Danmark.

Ny Spearhead-armklipper på dyrskue

En spritny Spearhead-armklipper havde Danmarkspremiere på Roskilde Dyrskue.

Matchmaking-event for virksomheder og lærlinge

HEG, Metalindustriens Uddannelser og Dansk Maskinhandlerforening holdt et matchmaking-event på Roskilde Dyrskue med fokus på at hjælpe virksomheder med at finde lærlinge.

Dansk landbrug skal undgå at blive politisk kastebold

Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, fastslog i sin dyrskuetale i Roskilde, at erhvervet bør forsøge »den store og langsigtede aftale«. - Jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget, pointerede han.

Søren Søndergaard: - Lige nu er den grønne trepart vores bedste mulighed for at værne om landbrugserhvervet

Landbrug & Fødevarers formand fastslog i sin dyrskuetale i Roskilde, at erhvervet bør forsøge »den store og langsigtede aftale«. - Jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget. Jeg kan ikke garantere, at det lykkes. Men vi skal give det et reelt forsøg, pointerede han.

Matchmaking-event for virksomheder og lærlinge

Fredag den 31. maj afholdt HEG, Metalindustriens Uddannelser og Dansk Maskinhandlerforening et matchmaking-event på Roskilde Dyrskue med fokus på at hjælpe virksomheder med at finde lærlinge.

Ny Spearhead-armklipper på dyrskue

En spritny Spearhead-armklipper har Danmarkspremiere på Roskilde Dyrskue i denne weekend.

Første arbejdsdag for Pöttinger-profil

Pöttinger har pr. 1. juni ansat Martin G. Paulsen som salgsansvarlig for Pöttinger i Danmark.

Dyrskueformand får debut på talerstolen

59-årige Villads Sørensen blev i efteråret valgt som ny formand for Roskilde Dyrskue, og han får således debut på talerstolen til den officielle åbning fredag den 31. maj.

Imponerende besøgstal

Med 113.763 gæster var der i 2023 besøgsrekord på Roskilde Dyrskue, der de seneste 10 skuer har haft et gennemsnit på knap 93.000.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 91 artikler om Dyrskuer 2024

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.

676 dyr stiller til bedømmelse: - Kødkvæg er nærmest helt eksploderet

Antallet af kødkvæg er i år steget med hele 20 procent i forhold til sidste år. 164 dyr stiller til bedømmelse, mens der også er fremgang blandt fårene, mens malkekvæg og heste holder niveauet fra sidste år.

De kommer til Hjørring: Udstillerliste

En lang række maskin- og produktudstillere er igen i år klar på Hjørring Dyrskue.

Debutant i ringen er kommet på Hjørring Dyrskue siden barnsben

Det er kun hans tredje dyrskue som udstiller, og første gang i ringen i Hjørring. Alligevel kender han skuet som sin egen bukselomme og glæder sig til at vise tre kvier frem af racen Dansk Korthorn.

Bredt maskinprogram vises frem i Hjørring

LTA Landteknik-Andersen har specialiseret sig i import og salg af sliddele til landbrugsmaskiner samt import og eneforhandling af Opall markredskaber og S-S Enginering drænspulere. Et bredt udsnit af programmet vil kunne ses på Hjørring Dyrskue, hvor firmaet er blandt de faste udstillere.

Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens er dommer på dyrskuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Kim kæmpede sig tilbage efter »mange bump på vejen«: - Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen. Nu er han klar til at udstille sine køer på Landsskuet.