Glæde efter EU-udmelding: - Ulven må og skal skydes

MEP Asger Christensen glæder sig over EU-Kommissionens nye toner omkring ulveproblematikken.

Den første bekræftede ulv blev fundet død i Nationalpark Thy i Nordjylland i november 2012, og i begyndelsen af 2023 talte den danske bestand omkring 29 individer. Foto: Pexels

- Koncentrationen af ulve i Europa er blevet en reel fare for husdyr, og potentielt også mennesker i nogle regioner i Europa.

Sådan lød det fra EU-Kommissionens formand, tyske Ursula von der Leyen, da hun mandag signalerede et kursskifte i ulveproblematikken på europæisk plan. For kommissionen har planer om at ændre den fredningsstatus, som ulven har i EU-landene i dag, hvor den er fredet i klasse A.

Kursændringen sker blandt andet efter et initiativ af den danske regering, og ikke overraskende glæder de nye toner medlem af Europaparlamentet Asger Christensen (V). Han kan efter eget udsagn ikke være mere enig i kommissionsformandens udtalelser.

- Kommissionen har endelig reageret efter Parlamentets afstemning sidste år om at få genåbnet det fortidslevn af et habitatsdirektiv, som har fredet ulven alt for længe, siger Ager Christensen og fortsætter:

- Det har været en personlig kamp for mig de sidste fire år, at vi får mulighed for at regulere den voldsomt voksende ulvebestand. Jeg ser det som en sejr, at Kommissionen endelig har lyttet. Men vi er ikke i mål endnu, og har brug for borgernes hjælp, siger Asger Christensen.

- Ulven er en trussel

Kommissionen har dedikeret en mailkonto, hvortil interessenter kan skrive ind, hvis man har oplevet ulveangreb eller lignende. Asger Christensen håber, at mange vil benytte sig af muligheden.

- Nu har vi endelig chancen for at blive hørt. Jeg håber, at så mange som muligt vil bruge muligheden og fortælle om de forfærdelige angreb, de, eller nogen de kender, har været udsat for. Både for dyrenes og vores egen skyld, siger Asger Christensen, der ikke har skiftet holdning til ulvens udbredelse i Danmark:

- Ulven i Danmark er – og har alt for længe været – en trussel mod vores husdyr, landdistrikter og samfund. Ulven må og skal skydes, hvis vi skal sikre et fortsat trygt Danmark, siger Asger Christensen.

Ikke nok med hegn

Den nye EU-melding får en god modtagelse hos fåreavler Torben Kousgaard, hvis dyr tidligere på året blev angrebet af en ulv, hvorved ni af dem mistede livet. Han mener, at det er på tide, at der bliver taget hånd om problemerne, også på EU-plan.

- Jeg synes jo, at der skal gøres noget overfor problemulve især. At der bliver lavet en målrettet indsats overfor problemulve. Jeg tror ikke, at vi kan hegne os ud af problemerne. Det er selvfølgelig godt, at vi er kommet på finansloven omkring hegnstilskud, men det er jo en voldsom byrde, der kommer på, siger Torben Kousgaard til Effektivt Landbrug.

Han sidder i bestyrelsen for Dansk Fåreavl, hvor man ikke helt har taget stilling til, hvordan man vil reagere på EU-Kommissionens opfordring til at skrive ind med sine oplevelser, primært fordi den nye EU-kurs er af så ny dato. Men Kommissionen kan godt se frem til at få en mail fra de danske fåreavlere, siger han.

- Vi vil tage det op og se, hvad vi skal gøre. Måske skal vi gøre noget sammen med kvægfolk, eller også selv gøre noget. Men vi kommer helt sikkert til at tage kontakt til kommissionen, lyder det fra Torben Kousgaard.

De seneste tal fra ulveovervågningen i Danmark viser, at der var 30 ulve i Danmark i fjerde kvartal i 2022.

Læs også