Aktier: GN trækker lille C25-plus og sikrer fortsat rekordjagt

De danske aktier har fredag formiddag lagt sig tæt op ad udgangspunktet fra torsdag, men C25-indekset holder fast i håbet om en perfekt uge og endnu en rekord i fredagens handel.

I toppen trækker GN op efter positive analysekommentarer og offentliggjorte planer om en større obligationsudstedelse i euro, mens smykkeselskabet Pandora i den anden ende er største negative bidragyder.

Generelt er stemningen ellers ikke overvældende positiv på de finansielle markeder, hvor den gode stemning på handelsområdet, der indledte ugen og sendte aktierne på rekordkurs, er gået lidt i sig selv igen, efter at USA’s præsident, Donald Trump, onsdag underskrev den resolution om menneskerettigheder i Hongkong, der for nylig blev stemt igennem kongressens to kamre.

Dermed er den gjort til lov, og det har den kinesiske regering taget ilde op og igen advaret amerikanerne om at blande sig uden om Kinas anliggender i Hongkong.

Det får også de amerikanske futures til at falde inden fredagens afkortede handelsdag - oven på fridagen torsdag som følge af Thanksgiving.

Men herhjemme trækker flere af de tunge defensive aktier op, og det er med til at sikre et samlet plus på 0,01 pct. til 1226,87 for C25-indekset, der dermed stiger for sjette handelsdag i træk.

Det sker under meget lav volumen efter torsdagens lukkedag i USA og grundet den halverede handelsdag fredag.

- USA var lukket torsdag grundet Thanksgiving, og der er halv lukkedag i dag, så der er mange, der har taget en forlænget weekend, og det smitter negativt af på volumen, siger Mads Zink, der er chefaktiehandler hos Danske Bank, til Ritzau Finans.

GN topper og trækker op

Helt i toppen er GN-aktien, efter at det amerikanske finanshus Goldman Sachs har løftet sit kursmål for aktien til 350 kr. fra 305 kr. og gentaget den positive anbefaling ”køb”.

Samtidig har GN varslet en obligationsudstedelse, der efter planen skal indbringe 200-250 mio. euro.

Aktien stiger med 2,1 pct. til 321,20 kr.

Knap så godt går det for Pandora, der er helt i den anden grøft med et fald på 1,7 pct. til 282,80 kr. Det sker uden større selskabsspecifikke nyheder.

Mærsk-aktierne er ligeledes under pres, og B-aktien i selskabet falder med 0,04 pct. til 9548 kr., efter at JPMorgan har indledt dækning af Mærsk med den negative anbefaling ”undervægt” og et kursmål på 7387 kr.

Vestas falder desuden med 0,1 pct. til 650,20 kr., selv om vindmølleproducenten kan fejre den sidste handelsdag i november med en ordre på 183 megawatt (MW) i USA.

Her skal der leveres møller til en unavngiven kunde, der også har bestilt en tiårig serviceaftale.

Dermed er den samlede ordreindgang i år oppe på 14,4 gigawatt (GW).

Defensive aktier i toppen

Defensive aktier som Chr. Hansen og Novo Nordisk ligger også til små stigninger og er dermed med til at understøtte den samlede minimale fremgang for C25-indekset.

Blandt sidepapirerne stiger rederiet DFDS med 0,8 pct. til 292,80 kr.

Selskabet oplyste torsdag aften, at det har indgået to space charter-aftaler til ruten mellem Göteborg i Sverige og Zeebrügge i Belgien.

Aftalerne er blevet indgået med CLdN, som også har en fragtrute på strækningen. Det skal optimere rutens kapacitetsudnyttelse og reducere miljøpåvirkningen.

Space charter-aftalerne indebærer, at kapaciteten deles mellem ruterne, samtidig med at al kommerciel aktivitet forbliver under fuld kontrol af hver operatør.

Læs også