EU blåstempler Havarti som national ost

Den danske osteklassiker, Havarti, er blevet tildelt EU’s BGB-mærke (Beskyttet Geografisk Betegnelse).

Det betyder, at osten fremover skal være fremstillet i Danmark efter ganske bestemte retningslinjer for, at producenterne må kalde den for en Havarti.

I dag fremstilles den samme slags ost også i en række andre EU-lande, som Spanien og Tyskland. Men her bliver mejerierne nødt til at finde på et andet navn eller producere andre ostetyper inden for en overskuelig årrække.

De nuværende producenter i EU har fået dispensation til at markedsføre osten under Havarti-navnet i en femårig overgangsperiode. Men det er kun producenter i Danmark, som må sætte BGB-mærket på osten.

I dag producerer landets mejerier sammenlagt omkring 17 millioner kg Havarti om året. Heraf eksporteres to tredjedele, primært til lande i EU.

I Danmark forbruges 3-4 millioner kg årligt.

Senior Product Manager Niels Østergaard, Arla Foods, siger, at Havartiens nye status også har betydning på hjemmemarkedet.

- Arla har gennem mange år haft en relativ stor eksport af Havarti-ost, særligt til Nordtyskland og Spanien. Og med den nye BGB-godkendelse får vi et værktøj mere at arbejde med på eksportmarkederne. Det vil på sigt blive en klar fordel for os rent kommercielt, siger han.

 

Læs også