Ung formand ved rorpinden på Bornholm

Bornholms Landbrug & Fødevarer har i 38-årige Frederik Tolstrup fået landets næstyngste landboformand, og der er nok at tage fat på for den unge bornholmer.

Med sine blot 38 år er Frederik Tolstrup den næstyngste landboformand i Danmark. Kun Henrik Jessen, formand for LandboSyd i Aabenraa, på 37 år er yngre. Foto: Jesper Hallgren Frederik Tolstrup kan i baggrunden skimte den gård, der udgør rammerne for hans svineproduktion. Dog kun nogle måneder endnu. Frederik Tolstrup stopper nemlig som svineproducent. Foto: Jesper Hallgren Frederik Tolstrup fremhæver, at det er vigtigt med forskellighed, og han vil arbejde for, at Bornholms Landbrug & Fødevarer skal rumme alle og på den måde »spille på så mange strenge som muligt«, som han udtrykker det. Foto: Jesper Hallgren

Frederik Tolstrup avancerede midt i marts fra næstformand til formand, da han blev valgt som ny førstemand for Bornholms Landbrug & Fødevarer, hvor det nu er den yngste i bestyrelsen, som står ved rorpinden.

Med sine blot 38 år er Frederik Tolstrup næsten 20 år yngre end sin forgænger, Lars-Ole Hjorth-Larsen, og han er endvidere også den næstyngste landboformand i hele landet. Kun Henrik Jessen, formand for LandboSyd i Aabenraa, på 37 år er yngre end den nye bornholmske formand.

Det afskrækker ham dog ikke, at han på den måde skiller sig ud fra mængden. Tværtimod mener han, at det ligefrem er en fordel, at han er ung i en branche, hvor mange af kollegaerne er blevet grå på toppen.

- Mange er markant ældre end mig, og branchen har ry for at bestå af mange gamle støvede mænd, og her vil jeg så skille mig ud, lyder det indledningsvis fra Frederik Tolstrup.

- Jeg tror, tilføjer han, måske også, at jeg forstår kritikere af erhvervet bedre end mange af de lidt ældre. Det vil give mig en fordel, når jeg som formand skal indgå i forskellige dialoger.

Farvel til grisene

På et andet punkt er Frederik Tolstrup dog en »typisk« mand i branchen. Han er vokset op på en gård og har således fået landbruget ind under huden fra start.

- Mange er markant ældre end mig, og branchen har ry for at bestå af mange gamle støvede mænd, og her vil jeg så skille mig ud.

Frederik Tolstrup

Faktisk bor han og familien, som tæller hustruen Julie og parrets tre børn, Ellen (6 år), Alfred (8) og Carl (10), på den gård, Skovgaard, hvor Frederik Tolstrup er opvokset.

Den nye bornholmske formand er svineproducent. Dog kun nogle måneder endnu. Frederik Tolstrup er nemlig ikke tilfreds med udbyttet af anstrengelserne, og det skyldes blandt andet, at det kniber med at skaffe kvalificeret arbejdskraft til bedriften få kilometer sydøst for Aakirkeby.

- Vi producerer 18.000 smågrise, som vi efterfølgende sælger som 30 kg-grise. Netop når man har med smågrise at gøre, er det utrolig vigtigt med dygtige medarbejdere, og de er blevet sværere og sværere at finde.

Frederik Tolstrup satser på, at det i løbet af efteråret er definitivt slut som svineproducent, og han skal så »kun« koncentrere sig om at være planteavler og få det bedste ud af de 300 hektar jord, som han driver sammen med sin far, Knud Tolstrup.

Større global fokus

Posten som formand for Bornholms Landbrug & Fødevarer vil naturligvis også kræve meget arbejde. Der er nok at tage stilling til – blandt andet inden for hele den grønne omstilling.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal vise stor åbenhed over for hele miljø- og klimaproblematikken. Det er her vigtigt, at vi kæmper for et større globalt fokus og går væk fra den lille osteklokke-tendens, vi har i Danmark.

- Vi tænker alt for snævert i den sammenhæng, for vi kan ikke redde hele verden med en osteklokke over Danmark. Der er stigende efterspørgsel på fødevarer, og vi skal selvfølgelig producere så meget som muligt på de gode marker, vi har. Alt andet giver ingen mening, pointerer Frederik Tolstrup.

Han har fået mange positive tilkendegivelser, siden han tiltrådte som formand, og han vil naturligvis gøre alt, hvad han kan for at indfri forventningerne fra medlemmerne.

- Jeg når ikke min forgænger til sokkeholderne, når det kommer til faglighed. Lars-Ole er ekstrem stærk rent fagligt, og han er altid utrolig ordentlig og velforberedt, lyder det rosende fra Frederik Tolstrup.

- Jeg er, fortsætter han, mere improviserende, og jeg mener, der er fordele og ulemper ved begge dele.

Vigtigt med forskellighed

Frederik Tolstrup fremhæver i den forbindelse, at det er vigtigt med forskellighed, og han vil arbejde for, at Bornholms Landbrug & Fødevarer skal rumme alle og på den måde »spille på så mange strenge som muligt«, som han udtrykker det.

- Vi skal gerne have hele paletten. Både store og små, de konventionelle og økologerne, nicheproducenterne og andre, der kan være relevante. Det vil betyde et endnu større netværk, som vi alle vil have gavn af.

- Når det er sagt, vil jeg gerne understrege, at vi i dag har en velfungerende forening, som nyder stor opbakning. Der er også en god stemning og optimisme blandt både foreningens medlemmer og medarbejdere, lyder det med et smil fra Frederik Tolstrup, der tilføjer:

- Det er næsten som en stor familie. Vi er under 200 fuldtidslandmænd tilbage på øen, og vi kender alle hinanden. Jeg vil umiddelbart vurdere, at jeg måske har snakket med 120 af dem på to-mandshold. Jeg har altid været god til at snakke med folk og lytte til andres synspunkter og idéer. Det er meget inspirerende, synes jeg.

Frederik Tolstrup betegner det også som en fordel, at der kun er én kommune på Bornholm. Ifølge den nye unge landboformand gør det mange ting nemmere.

Han har også tidligere været politisk aktiv – for Venstre på Bornholm – og kender dermed den politiske verden på øen. Han er nu dog kun medlem af partiet, da han ikke mener, han kan fungere som landboformand og samtidig være politisk engageret for et parti.

Vandområdeplaner fylder meget

Et par dage før, Frederik Tolstrup tiltrådte som formand, kom der et »nyt Danmarkskort«, der skabte forundring og frustration på Bornholm.

En revidering af vandområdeplanerne har nemlig medført, at Bornholm skal have mange flere pligtige efterafgrøder end i den oprindelig plan.

Der skal i den forbindelse etableres op mod 200 minivådområder på Bornholm, der i så fald kommer til at minde om Finland – og det danske svar på de tusinde søers land.

- Vandområdeplanerne fylder meget i øjeblikket, og vi forstår simpelthen ikke den beslutning. Det må skyldes manglende kendskab til omstændighederne på Bornholm, lyder det fra Frederik Tolstrup.

- Miljøeffekten er meget lille. Vi snakker promiller, og det står slet ikke mål med omkostningerne. Det vil ramme os utrolig hårdt. Derfor handler det om, at vi skal have reduceret kravene og på den måde begrænset ulykken, fastslår han.

/ jhal

Læs også