Irsk planteavler: Har i 20 år dyrket sine 500 hektar som min-till

Man får ikke jord på støvlerne, når man går over Rob Colemans marker – trods kraftig regn få dage tidligere. Og et spadestik løfter krummefuld og let fugtig jord op fuld af vridende regnorme.

Familien Coleman har i mange år været synonym med Ford, der nu hedder New Holland af den indlysende grund, at de selv har forhandling af dem. Denne undergrundsløsner er nødvendig at bruge, hvis jorden pakker af sig selv. På sigt bør den blive overflødig ved dyrkning efter principperne i conservation agriculture.

Det er sjældent at se mindre, selvkørende marksprøjter som denne Bargam i Danmark. Rob Coleman i forgrunden. Bag ved ham ses det redskab, han bruger til at belufte sine markstakke med dybstrøelse med videre, der bliver til kompost. Til venstre ses lidt af striglen, der især bruges til at genere agersnegle før etablering af vintersæd.
 
Foruden 400- 500 får - som giver et rigtig godt DB i følge Rob Coleman - er der en mindre kødkvægsbesætning. - Den irske landbrugsrådgivning er meget traditionel og uden indstilling til at forny sig, fastslår Rob Coleman med en ruin af et tidligere irsk herresæde i baggrunden. - Hestebønner er en fantastisk afgrøde til at forbedre jorden og samle kvælstof til mere end det kommende år, fortæller irske Rob Coleman (th) til Effektivt Landbrugs udsendte for få dage siden nær Cork i det sydvestlige Irland. Jordbearbejdningen er i dag no-till, min-till eller - så vidt muligt - conservation agriculture.

Robert Coleman er er uddannet agronom og har et par år derefter arbejdet i en stor international it-virksomhed.

- Men i 2006 ville jeg ud at se mig om i verden. Irske landmænd bliver ellers typisk hjemme på øen.

- Jeg var i Asien, New Zealand og Australien – og hjemvendt i 2007 besluttede jeg mig for at blive farmer sammen med min far her på familiefarmen, fortæller han i køkkenet på den tydeligvis hundredeårige gamle irske farm.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også