Kompromisløs hestekærlighed

Mikkel Kruse Johansen er måske en lidt atypisk 22 årig ung mand med lejlighed i Randers. Han er nemlig uddannet beslagsmed, selvstændig og bruger alle sine vågne timer på heste sammen med sin familie.

- Jeg er kompromisløs med alt hvad jeg gør, siger Mikkel Kruse Johansen med et bestemt udtryk i øjnene. Han er 22 år gammel og selvstændig beslagsmed.

Den blå polo er præcist placeret i bukserne, som holdes på plads af et brunt læderbælte med et bæltespænde, som forstiller en hestesko. Han tager sine arbejdssko på, sit læder forklæde og gør klar til at sko en af sine egne heste, Fox, i sit eget værksted på Overgaard, nær Assentoft ved Randers, hvor han er vokset op.

Mikkel har været selvstændig beslagsmed siden han blev færdiguddannet i april. De fleste kunder besøger han i sit rullende værksted og enkelte vælger selv at komme med hesten og få den ordnet i Mikkels nye værksted.

Målrettet og præcis

Mikkel er målrettet og præcis i alt hvad han gør.

- Man skal gøre tingene ordentligt ellers kan man lige så godt lade være, forklarer den unge beslagsmed.

Han elsker håndværket og det daglige arbejde med de store dyr.

- Jeg skifter sko på alle heste, men bliver de rigtig store skal de selv kunne holde deres ben ellers har jeg rent fysisk simpelthen en begrænsning, siger Mikkel, som er meget bevidst om, at arbejdet er fysisk krævende og kalder også sin tilværelse som beslagsmed som »sin første del af arbejdslivet«.

Den første gamle sko er taget af Fox og Mikkel er i fuld gang med at rense og beskære hoven. Fox kigger rund, ligger af og til sit hoved på Mikkels ryg og følger nøje med i arbejdet.

Respekt og tillid

Mikkel hamre og banker, sliber så gnisterne flyver til hver side og Fox iagttager det nøje med en meget overskudsagtig ro.

- Vi har haft Fox et år. Da vi købte ham, stod der i papirerne, at han skulle bedøves ved smed, siger Mikkel, mens det ene kobbersøm efter det andet slås i.

I dag er Fox på ingen måde bedøvet, men har fundet ro i, at Mikkel ikke vil ham noget ondt.

- Min tilgang til hvordan jeg håndterer mine egne heste er måske lidt gammeldags. De skal opføre sig ordentligt og det handler om at de skal have respekt og tillid til mig, men jo også, at jeg skal have respekt og tillid for dem. Og så er det vigtigt aldrig at byde dem noget de ikke kan klare, fortæller Mikkel.

Fox prøver et par enkelte gange at skrabe i jorden, Mikkel rømmer sig og som en soldat der retter ind på geled, står Fox igen bum stiller og lader sig døse lidt hen, mens næste hov renses.

Teori og praksis kobles sammen

Hos Mikkel Kruse Johansen bliver hver sko specielt tilpasset ud fra en standartsko, så den passer præcis til den enkelte hov.

- Hvis jeg skal hygge mig en weekend, kan jeg godt finde på at lave en sko helt fra bunden, siger Mikkel, som har deltaget i Danmarksmesterskabet for beslagsmedelærlinge flere gange. Senest med en 4. plads ud af 30 deltagere.

Mikkel elsker at kombinere sin teoretiske viden med »den virkelig verden«, hvor den mest optimale sko på papiret ikke altid er den mest optimale i praksis.

- Hestens forhold har også meget at sige. Det kan være den mest optimale sko på papiret bare ikke fungerer med en efterårsfold med meget mudder og det er min opgave at gøre det absolut bedste for hesten ud fra de forhold den står under, forklarer Mikkel, som også jævnligt samarbejder med hesteejerens dyrlæge.

Punktlighed og nøjagtighed

Har man ringet efter Mikkel Kruse Johansen er det aftalte tidspunkt ikke »op af formiddagen« eller »mellem 14-16«. Det er et præcist fastsat tidspunkt.

- Så holder jeg hellere og venter på en rasteplads i ti minutter, for det betyder rigtig meget for mig at komme til tiden. Selvfølgelig kan der ske noget, som gør at man er forsinket, men så sender jeg altid en sms, siger Mikkel, som til stadighed hver eneste uge får positive kommentarer for hans nøjagtighed.

- Men det gælder også den anden vej. Hvis jeg skal komme klokken 10, så er det ikke først der ejeren skal ud på folden efter hesten. Der skal den være klar, lyder det mens sidste forsko passes til med hammer og ambolt og til sidst hamres på, sømmene vegnes og slutteligt pudses med lidt olie, for et flot finish.

Altid heste

Mikkel er født ind i en hesteglad familie.

- Som barn var det morfar der viste mig hvordan man gjorde og i dag er det mig der viser ham hvordan man gør, siger han med et smil.

Derfor var han også sikker på, at han ville arbejde med heste efter endt folkeskole.

- Beslagsmedens arbejde har altid interesseret mig og jeg ville gerne lære det, forklarer han.

Men at finde en læreplads var ikke ligetil og første step var heller ikke en direkte læreplads, men at få lov til at køre med beslagsmed Jack Ray Nielsen.

- Da jeg snakkede med ham første gang, sagde han, at de ikke tog elever ind, men da jeg havde kørt med noget tid, ringede han en dag, at nu havde han fundet det papir, siger Mikkel, som endelig kunne påbegynde sin uddannelse.

Arbejde og fritid smelter sammen

I Mikkels liv er hestene omdrejningspunktet. Han skelner ikke mellem arbejde og fritid. Står op 5.30 i lejligheden i Randers og kommer hjem igen klokken 20.00. Og i det tidsrum har alt handlet om heste både i form af sit arbejde som beslagsmed, men også sin fritidsinteresse konkurrencekørsel, hvor der trænes til stævner i både ind- og udland.

- Jeg kører med varmblodsheste og har en´ hest lige nu, som kan gå de store konkurrencer og så har jeg nogle unge på vej. Vi avler fjordheste, men jeg har valgt at køre med varmblodsheste fordi fjordhestene ikke kan gøre sig internationalt, forklarer Mikkel.

Avl af fjordheste

Interessen for heste og ikke mindst avl deler han med både sin kæreste, søster, mor, mormor og morfar.

Familien avler under navnet Toften.

- Det var morfars navn, som faktisk har ligget stille i 25 år, men nu har vi taget navnet op igen, siger Mikkel Kruse Johansen.

Familien har 9 fjordheste – dine, mine og vores.

Om et par uger skal nogle af avlstankerne vurderes, når familien stiller en indkøbt toårs hingst til kåring.

- Jeg kan virkelig godt lide den hest. Han har mange af de kvaliteter, som passer godt ind her og så tænker jeg, at han også vil være interessant andre steder, siger Mikkel Kruse Johansen.

Kompromisløshed og samarbejde

For Mikkel gør samarbejdet med familien, at han aldrig stirre sig blind på en hingst eller bliver ensporet.

- Vi har alle en mening og derfor bruger vi rigtig meget tid at snakke om, hvor vi vil hen med avlen, forklarer Mikkel.

Og fælles for alt, arbejdet som beslagsmed, konkurrencekørslen eller avlen er, at Mikkel er kompromisløs og gør alt fuldt og helt.

 

Læs også