Du kan få op til 82.500 kr. pr. ha, men nu advarer naturkonsulent imod ny ordning

Der er mange regler at tage højde for, hvis man vil søge om tilskud til permanent ekstensivering.

Det er nu godt en måned siden, at Landbrugsstyrelsen åbnede for tilskudsordningen til permanent ekstensivering, hvor man kan få penge for at tage landbrugsjord permanent ud af drift.

Men hvis man vil have del i ordningen, der kan give minimum 35.500 kroner og maksimum 82.500 kroner, er der en lang række forpligtelser og også en række forbehold, man skal forholde sig til.

Det fortæller Marianne Kristiansen, der er naturrådgiver i Velas.

- Hvis et areal bliver en del af ordningen, bliver det konkrete areal tinglyst som permanent ekstensiveret. Det kan have betydning for jordprisen ved et eventuelt salg, og derfor skal du være sikker på, at ordningen giver mening for dig, siger hun.

Derudover vil der i tinglysningen også blive indskrevet, at hvis arealet, hvorpå du har søgt ordningen, senere bliver en del af et vådgøringsprojekt som for eksempel klima-lavbundsprojekter, kan du som ejer ikke takke nej til at være med i det konkrete projekt.

- Ordningen kan altså tænkes at have en række økonomiske konsekvenser, og det skal du tænke med ind, inden du eventuelt tilmelder arealer til ordningen. Derfor kan der være sikkerhed i at opsøge rådgivning om permanent ekstensivering, understreger Marianne Kristiansen i en pressemeddelelse.

Regler indsnævrer støtten

Hvis du udtager arealer til ordningen, får du et engangsbeløb for omdriftsarealer på 82.500 kroner pr. hektar og 35.500 kroner pr. hektar for permanente arealer, men for at komme i betragtning skal arealerne leve op til en lang række regler.

- Hvis du indgår i ordningen, er det ikke muligt at søge bio-ordninger til de arealer, der er tilmeldt ordningen. Med andre ord kan du hverken søge økologisk arealstøtte eller klima- og miljøvenligt græs, siger Marianne Kristiansen.

Derudover er det ikke muligt at søge om permanent ekstensivering i byzone og sommerhusområder, og arealerne må ikke hverken jordbearbejdes, gødskes eller sprøjtes.

- Det bliver tinglyst på arealet, så det gælder permanent. Desuden må der ikke fodres vildt på arealet, og overgræsning skal undgås. Der kan godt etableres vandhuller og paddeskrab uden dispensation fra Landbrugsstyrelsen. Her skal du bare huske at søge tilladelse hos kommunen til søer, siger Marianne Kristiansen.

Da der er mange ting at have for øje, anbefaler Marianne Kristiansen, at du tager en uforpligtende snak med en udtagningskonsulent.

- Så kan du finde ud af, hvilke muligheder du har, og hvad en evt. tilmelding af arealer vil få at betydning for din ejendom, siger Marianne Kristiansen.

Støtteordningen er åben frem til den 31. oktober 2024. Som nævnt bliver tilmeldte arealer tinglyst som permanent ekstensiveret. Beløbet for ekstensiveringen udbetales i december 2025 som et engangsbeløb.

Læs også