Multifunktionel jordfordeling på Falster

I flere år har en gruppe lodsejere på Nordvestfalster arbejdet på at få foretaget en jordfordeling, og det er nu blevet en realitet.

En gruppe lodsejere på Nordvestfalster har siden 2020 arbejdet på at få foretaget en jordfordeling. Det er nu blevet realiteten, efter at Jordfordelingskommissionen har afsagt kendelse og godkendte handlerne med deltagelse af 16 lodsejere og 24 ejendomme.

- Jeg finder, at det er fantastisk. Lodsejerne har gennemført en frivillig arealomlægning, hvor mindre, spredtliggende marker er blevet samlet til større sammenhængende arealer, udtaler formand for Teknik-, Klima- og Miljøudvalget i Guldborgsund Kommune, Jesper Blomberg, og fortsætter:

- På denne måde bidrager lodsejerne også til den grønne omstilling via nedbringelse af CO2, da de nu har kortere afstande at skulle køre med deres landbrugsmaskiner. At vi så samtidig får et nyt bynært rekreativt naturområde på hele otte hektar, Sprydager Overdrev, er lidt af en gave, som vi håber, vil medvirke til, at Nørre Vedby bliver et endnu mere attraktivt sted at bo.

Landbrugsstyrelsen har bakket op om det fælles initiativ og har finansieret selve jordfordelingen. Guldborgsund Kommune har finansieret erhvervelsen af arealet Sprydager Overdrev. Det er et krav fra Landbrugsstyrelsen, at jordfordelingen skal understøtte forskellige hensyn til natur og biodiversitet. Det har man opnået via erhvervelse af Sprydager Overdrev.

Guldborgsund Kommune vil sammen med Nørre Vedby Skole invitere de lokale borgere til en workshop, hvor alle kan komme med forslag og idéer til, hvordan det nye bynære rekreative naturområde skal indrettes.

Fakta om jordfordeling

Jordfordeling er en frivillig arealomlægning, hvor mange lodsejere, bytter køber og sælger jord på en gang. Landbrugsstyrelsen står for forhandlingerne, med udgangspunkt i lodsejere ønsker herunder til køb/salg/bytte.

Fordelen ved jordfordelingen er, at man får samlet mindre marker til større sammenhængende marker. Projektet skal blandt andet understøtte forskellige hensyn til for eksempel natur, miljø og klima, herunder mindst tre nationale interesser af EU direktivforpligtigelser.

/ jhal

Læs også