Landbrugsfaglig studietur: Japansk landbrug forandrer sig i disse år
Så tag med på studietur 20.-31. oktober i år og se, hvordan tilpasningen til nye tider sker og oplev en unik kultur, der både er meget moderne og samtidig traditionel.

På studieturen møder vi både det traditionelle Japan som her i Tokyo og det meget moderne, højteknologiske Japan lige ved siden af.
Rejsebureauet rejs-og-oplev arrangerer 20.-31. oktober en studietur til Japan i samarbejde med Effektivt Landbrug.
De tidligere ture til Japan har været succeser, og på årets tur er der især fokus på de områder, hvor japansk landbrug er midt i en forandrende proces.
Vi besøger blandt andet en risdyrker på den nordlige ø, Hokkaido, som dyrker Yumepirika, én af de senere års mest populære rissorter i japanske køkkener.
Indtil for nylig kunne man kun dyrke ris til industribrug så langt mod nord, men klimaforandringerne – og dygtigt udviklingsarbejde – har gjort den nye sort mulig.
Ændrer japansk landbrugsstøtte
Vi skal ikke mindst høre om, hvordan den japanske regering har reguleret på den massive landbrugsstøtte i landet.
Fremover skal den ikke længere kun gå til at understøtte små ris-dyrkere og beskytte dem mod udenlandsk konkurrence. Den skal nu også gå til at stimulere sammenslutninger i større enheder og produktion af nye afgrøder.
Vi besøger supermarkeder og traditionelle fødevaremarkeder og ser, hvad der købes ind til vore dages japanske husholdninger – og vi fokuserer på mulig efterspørgsel efter dansk ost og dansk svinekød.
Danmark eksporterer nemlig store mængder ost til Japan, men eksporten af svinekød har været vigende i de senere år.
Te er meget mere end teblade
Vi spadserer i smukke temarker hos en økologisk tedyrker og ser nøje på, hvordan det indvirker på teens bitterhed, hvor længe buskene har været tildækket for solens stråler.
Vi hører også om moderne salgskanaler på internettet, som nogle steder erstatter de ellers så magtfulde, lokale landbrugskooperativers monopoler.

Der bliver mulighed for at prøve japansk livsstil - her smages på japansk te.

Ris er den største afgrøde i Japan og hele grundstenen i kosten. Den dyrkes overalt, hvor der er bare en lille plet ledig jord. Grønsager i væksthuse er også en vigtige i den japanske kost.
Verdens mest støttede landbrug
Endelig skal vi smage det berømte, fedtmarmorerede Wagyu-oksekød, der går under navnet Kobe-kød i Danmark.
Undervejs ser vi selvfølgelig en række historiske og kulturhistoriske mindesmærker og lærer om den ganske særlige kultur, der gennem århundreder har udviklet sig på de japanske øer.
Japan er verdens fjerdestørste økonomi og et væsentligt eksportmarked for dansk erhvervsliv.
Selv om det japanske landbrug er ét af de mest beskyttede og subsidierede i hele verden, er Japan det OECD-land, der importerer den største andel af sine fødevarer.
Kommer tæt på det japanske liv
Vi stiller undervejs på rejsen spørgsmålene: Hvordan lever de 124 millioner japanske forbrugere til daglig? Hvad er det for et samfund, og hvad er det for en natur, der omgiver dem? Hvordan spiller historien og kulturhistorien en stor rolle i vore dages Japan? Og hvilke aktuelle udfordringer står det japanske samfund overfor?
Målet med studieturen, hvor vi besøger hovedstaden Tokyo, den nordlige ø Hokkaido og den gamle kejserby Kyoto, er at få et nærmere indblik i landbrugets vilkår og udvikling i Japan, hvor landbrug af historiske og kulturelle årsager drives på helt andre måder, end vi er vant til i Danmark.

Shinkansen var verdens første tog med høj hastighed, da det første gang kørte for 60 år siden fra Tokyo til Osaka. Vi tager en tur med det.