Lely lancerer AI-drevet monitor til overvågning i stalden

Med kameraer, LED-belysning, kunstig intelligens og smarte algoritmer gør Lely Seta det muligt at opsamle data, som blandt andet skal forbedre velfærden i kostalden.

Lely kunne tirsdag præsentere deres nyeste koncept Lely Zeta ved et Yellow Revolution-arrangement i Holland.

Konceptet bygger ifølge Lely på en stærk vision for fremtiden. Ved hjælp af kameraer, LED-belysning, kunstig intelligens og smarte algoritmer peger Lely på, at Zeta gør det muligt for landmanden at indsamle endnu flere data for yderligere at forbedre dyrevelfærd og bedriftens fremgang.

- Med brug af kunstig intelligens på bedriften tager vi hul på et helt nyt kapitel inden for mælkeproduktion. Zeta indsamler et væld af informationer og data om, hvad der sker i stalden. Vi ser det som et koncept med stort potentiale, siger Korstiaan Blokland, innovationschef hos Lely i en pressemeddelelse.

Overblik over besætningen fra oven

Lely Zeta-konceptet består af et netværk af enheder, der omfatter kamera, LED-belysning og en minicomputer. Ved at montere Zeta-enhederne på de rigtige steder i stalden og koble dem sammen, skaber systemet et samlet overblik over besætningen fra oven, lyder det fra Lely.

Ved hjælp af døgnovervågningen, AI-drevet objektovervågning samt algoritmer kan Zeta genkende køer og Lely-robotter, deres placering, specifik adfærd og hændelser i stalden.

Ved at overvåge parametre som bevægelsesmønstre og koens forskellige placeringer i stalden, kan man for eksempel afgøre, om en ko er i brunst.

De indsamlede data omsættes til oplysninger, der gøres tilgængelige i en app.

Den AI-drevne staldmonitor kan desuden overvåge og styre andre mobile staldrobotter fra Lely.

LED-belysningen, som er en hovedkomponent i Zeta, understøtter kameraerne og giver klare billeder.

Der er udviklet en særlig »fuldmåne«-tilstand til nattetimerne, hvilket giver tilstrækkelig belysning til, at systemet kan fungere i stalden.

Overvågning af kælvning

Udover den AI-drevne staldmonitor byder Zeta-konceptet på en AI-drevet kælvningsmonitor. Her kan Zeta-enhederne bruges individuelt. Zeta overvåger kælvningsprocessen med en Zeta-enhed direkte over kælvningsbåsen.

Systemet er ifølge Lely trænet til at genkende kælvningens stadier og omgående give besked, når det er nødvendigt. 

Ley oplyser, at Zeta AI-drevet kælvningsmonitor i øjeblikket testes med lovende resultater. Ligesom funktionerne i Zeta-konceptet i de kommende år vil blive testet og videreudvikle – og nye funktioner vil komme til.

Læs også