bannerPos

Den laveste oliepris i 17 år

Månedsgraf: Brent olie i dollar pr. tønde Olieprisen er på få uger gået ned med over 65 dollar pr. tønde. Det betyder, at olieprisen nu handler til det laveste niveau i 17 år.

AF: PETER ARENDT

MARKEDSANALYTIKER MINAGRO.DK
30-03-2020 21:30
Der er endnu ikke udsigt til, at Rusland og Saudi Arabien vil stoppe deres oliekrig. Der er heller ikke udsigt til, at efterspørgslen efter olie vil komme tilbage til normalen lige foreløbigt. Fly står på jorden, biler kører ikke og fabrikker er lukket ned. Derfor er der heller ikke tegn til, at olieprisen skal komme op lige foreløbigt. Samtidig kan olieprisen dog heller ikke falde meget mere.

Olieproducenter verden over er hårdt ramt af coronavirus og af en tvist mellem Rusland og OPEC om produktionsnedskæringer. De seneste tre år har OPEC-landene med Saudi Arabien i spidsen haft en aftale om at holde olieproduktionen nede med henblik på at holde olieprisen oppe. Den aftale blev skyllet ud i vasken i forbindelse med, at coronavirus begyndte at sprede sig hen over hele jordkloden. Det kraftige prisfald i olieprisen fik hurtigt Rusland til at løbe fra aftalen med OPEC om at holde olieproduktionen i lave.

Det fik Saudi Arabien til at følge trop og til også at skrue kraftigt op for oliehanerne. Coronakrisen har samtidig skabt en kraftig reduktion i efterspørgslen efter olie. Fly står stille på jorden, biler står parkeret i garagen og fabrikker har lukket ned for produktionen. Kombinationen af det kraftige fald i efterspørgslen efter olie og den stigende olieproduktion har haft den konsekvens, at olieprisen nu er faldet tilbage til det laveste niveau i 17 år. Således handler olieprisen nu i underkanten af blot 25 dollar pr. tønde. For blot et par måneder siden lå olieprisen og handlede i området omkring 70 til 75 dollar pr. tønde.

Prisfald på over 65 procent

Et prisfald på lidt over 65 procent hen over få uger betyder, at oliebranchen er hårdt ramt. Situationen er især kritisk for de amerikanske olieproducenter, der har langt højere omkostninger forbundet med at udvinde olie, set i forhold til hvad det koster blandt andet for Saudi Arabien og Rusland at producere en tønde med olie. For Rusland og Saudi Arabien ligger omkostningerne for at producere en tønde olie i omegnen af 60 dollar pr. tønde. Omkostningerne for at producere olie ud fra skiffer i USA ligger helt oppe i området omkring 70 til 75 dollar. Med en aktuel oliepris i underkanten af 25 dollar pr. tønde giver det sig selv, at den amerikanske olieindustri står på randen af et totalt kollaps.

Så længe verdenssamfundet er lukket ned, så længe fabrikker er lukket ned, så længe fly ikke flyver og biler ikke kører, er det svært at finde et argument for, hvorfor olieprisen igen skulle begynde at stige. Der er heller ikke udsigt til, at Saudi Arabien og Rusland vil nå til enighed om en ny aftale, der igen reducerer olieproduktionen. Ifølge Saudi Arabien så er der endnu ikke etableret kontakt og forhandlinger med Rusland om igen at balancere oliemarkedet. Der er derfor heller ikke udsigt til, at produktionen af olie vil blive reduceret lige foreløbigt.

Køb olie ud på de lange terminer

For os forbrugere af olie er den lave oliepris en lille ting at glæde sig over her under den svære coronakrise. Selvom der ikke er udsigter til, at olieprisen skal til at stige lige foreløbigt, så er der også grænser for hvor meget længere ned olieprisen kan falde fra det nuværende i forvejen lave niveau. Umiddelbart er der mulighed for, at olieprisen kan gå ned mod nogle bunde fra start 00`erne i området omkring blot 17 dollar pr. tønde. Men samtidig vil jeg godt igen pointere, at den bedste kur mod lave priser netop er lave priser. Og den aktuelle oliepris må i den grad siges at være lav. Set i et meget langsigtet perspektiv er det aktuelle prisniveau derfor at betragte som værende oplagt til langsigtet indkøb af olie.

Ny måde at rapportere udtagning af prøver på

Svineproducenter og dyrlæger får nyt værktøj til at rapportere, når der udtages PRRS-prøver til viruspåvisning.

Byg en ekstra klimastald

Det er en god idé at have en nødplan i skuffen, hvis den afrikanske svinepest melder sin ankomst i Danmark eller Tyskland. Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder rådet.

Samsø-landmænd vil stadig ikke kompensere for ikke-eksisterende udledning

Modsat meldinger i januar, så har regeringen ikke nedsat efterafgrødekrav på Samsø, som stadigvæk står til at kompensere for udledning fra produktion af fisk, som ikke finder sted. Samsø-landmænd kræver nu at blive fritaget for obligatoriske krav.

Vælg de rigtige aktier i en usikker fremtid

Det er ret så imponerende at kigge på graferne for de store aktie-index. Siden marts måned har vi oplevet et aktiemarked, der har revancheret nu mere end 60 procent af det, der blev tabt under coronakrisens begyndelse. Men investorerne er stadig usikre på fremtiden, og det er stadig farligt at ligge alt for disponeret i de cykliske aktier. Dog er der brancher og dermed aktier, der kan gøre det godt i den usikre fremtid, vi går i møde.

Det er nu, der skal ryddes op i roerne

Mange har allerede sprøjtet færdig i sukkerroerne, ellers er det i følge planteavlskonsulent nu, der skal sættes ind for de høje arter.

Med rådgiveren i marken

Jens Jakob Jensen fra HN Agro Consult gav tirsdag en status på de forskellige afgrøder.

- Det vigtigste er, at håndværket er i orden

Godt håndværk er for planteavlskonsulenterne hos HN Agro Consult den vigtigste grundsten uanset dyrkningsform.
Side 1 af 1848 (36958 artikler)Prev1234567184618471848Next